Starinski kolač sa šljivama – miris detinjstva na tanjiru

Kiza R

20:00

Gastronomija 0

Sočan, mirisan i jednostavan za pripremu – ovaj kolač sa šljivama je klasik srpske kuhinje koji nikada ne izlazi iz mode.

kolač sa šljivama
Shutterstock

Ako tražiš recept koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju – starinski kolač sa šljivama je pravi izbor. Savršen spoj sočnih šljiva i nežnog testa osvojiće te već na prvi zalogaj!

Sastojci:

  • 500 g svežih šljiva (najbolje požegača)

  • 3 jaja

  • 200 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 1 dl ulja

  • 1,5 dl jogurta

  • 250 g brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • Prstohvat cimeta (po želji)

  • Šećer u prahu za posipanje

 
šljive Shutterstock
 

Priprema:

Možda vas zanima:

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Možda vas zanima:

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Možda vas zanima:

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Priprema šljiva
Operi šljive, prepolovi ih i izvadi koštice. Po želji ih možeš uvaljati u malo cimeta – savršeno se slaže uz njihov ukus i daje toplu, mirisnu notu.

Umuti testo
Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodaj ulje i jogurt, pa sve lepo sjedini. U drugoj posudi pomešaj brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodaj u smesu sa jajima. Mešaj dok ne dobiješ glatku masu.

Rasporedi i poređaj šljive
Testo sipaj u podmazan i brašnom posut pleh (veličine otprilike 20x30 cm). Po vrhu poređaj šljive sa presečenom stranom nagore. Ne brini ako potonu – biće savršeno sočne.

Pečenje
Peci u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne porumeni i čačkalica ne izađe suva.

Završni dodir
Kada se kolač malo prohladi, pospi ga šećerom u prahu. Po želji možeš dodati i mlevene orahe na vrh – za dodatnu aromu.

Zašto volimo ovaj kolač?

Ovaj kolač je jednostavan, a prepun ukusa. Ne traži mnogo sastojaka, a pruža maksimum zadovoljstva. Možeš ga praviti i sa suvim šljivama ili kombinovati sa drugim voćem poput jabuka ili kajsija, ali šljive su te koje daju onaj autentičan, rustični šmek.

domaći hleb

Zašto je Jezekiljev hleb simbol zdravlja i dugovečnosti– Biblijski recept star više od 2.500 godina

Gastronomija

17:00

23 septembar, 2025

U Starom zavetu, u Knjizi proroka Jezekilja, zapisana je jedna od najstarijih poznatih receptura za hleb. U poglavlju 4, stihu 9 stoji: „Uzmi pšenicu i ječam, pasulj i sočivo, proso i raž, pa ih stavi u jednu posudu i od njih sebi ispeci hleb.“ Ovaj biblijski stih postao je osnova za tzv. Jezekiljev hleb – vekovni simbol hrane koja istovremeno hrani telo i dušu.

Komentari(0)

Loading