TRADICIONALNE ORASNICE OD SAMO 4 SASTOJKA KAKVE SU SE NEKAD PRAVILE: Naše bake su ih mesile samo po ovom RECEPTU
Retko koji kolač se toliko dugo zadržao u srpskoj kuhinji kao što su starinske orasnice
![TRADICIONALNE ORASNICE OD SAMO 4 SASTOJKA KAKVE SU SE NEKAD PRAVILE: Naše bake su ih mesile samo po ovom RECEPTU](/data/images/2023-03-16/48942_orasnice_f.jpg?timestamp=1707606000)
Postoji mnogo recepata za orasnice koje se masovno decenijama prave u svakoj kući na Balkanu. Mi vam donosimo proveren, starinski recept za ovaj obožavani kolač.
Priprema je jednostavna, a sve što vam je potrebno staje u 4 sastojka koja već verovatno imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
2 belanca
250 g šećera u prahu
300 g seckanih oraha
300 g mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
Priprema:
Umutite belanca dok ne dobije čvrst sneg odnosno beli šam. U njih potom dodajte ćećer u prahu i mutite dok ne dobijete gustu smesu.
Na kraju dodajte mlevene orahe i limunov sok.
Sve dobro izmeštaj varjačom dok ne dobijete konzistentnu masu.
U pleh stavite pek papipir, pa podelite test na pedesetak kuglica.
Od svake kuglice formirati valjak, uvaljati u iseckane orane pa blago oblikovati u potkovicu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, a čim stavite orasnice da se peku, smanjite temperaturu na 100 stepeni. Obavezno probajte i ovu kremastu tortu sa sirom i čokoladom!
Okvirno vreme pečenja je 20 minuta.
Kada budu gotove, pustite ih da se da ohlade i stegnu, pa ih tek onda izvadite iz pleha.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)