TRADICIONALNE ORASNICE OD SAMO 4 SASTOJKA KAKVE SU SE NEKAD PRAVILE: Naše bake su ih mesile samo po ovom RECEPTU
Retko koji kolač se toliko dugo zadržao u srpskoj kuhinji kao što su starinske orasnice

Postoji mnogo recepata za orasnice koje se masovno decenijama prave u svakoj kući na Balkanu. Mi vam donosimo proveren, starinski recept za ovaj obožavani kolač.
Priprema je jednostavna, a sve što vam je potrebno staje u 4 sastojka koja već verovatno imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
2 belanca
250 g šećera u prahu
300 g seckanih oraha
300 g mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
Priprema:
Umutite belanca dok ne dobije čvrst sneg odnosno beli šam. U njih potom dodajte ćećer u prahu i mutite dok ne dobijete gustu smesu.
Na kraju dodajte mlevene orahe i limunov sok.
Sve dobro izmeštaj varjačom dok ne dobijete konzistentnu masu.
U pleh stavite pek papipir, pa podelite test na pedesetak kuglica.
Od svake kuglice formirati valjak, uvaljati u iseckane orane pa blago oblikovati u potkovicu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, a čim stavite orasnice da se peku, smanjite temperaturu na 100 stepeni. Obavezno probajte i ovu kremastu tortu sa sirom i čokoladom!
Okvirno vreme pečenja je 20 minuta.
Kada budu gotove, pustite ih da se da ohlade i stegnu, pa ih tek onda izvadite iz pleha.

Gnjec od pasulja: Zaboravljeno homoljsko jelo koje se jelo kašikom, hladno i uz turšiju
Nekada se u zabačenim selima Homolja od ostataka pasulja pravilo novo jelo – „gnjec“. Gusto, hladno, pomalo slatkasto, a posno i zasitno. Danas se gotovo niko ne seća da je postojalo.

Bakin recept za pitu sa sirom idealna za doručak, užinu ili večeru: Caka u jednoj stvari - evo kako da bude mekana
Njena korica je savršeno hrskava, dok je unutrašnjost bogata i sočna zahvaljujući nadevu od sira, jaja, pavlake i kačkavalja.

Puckavac pogača sa kačavaljem: Korica hrskava, a unutrašnjost mekana i vazdušasta, probajte ovaj vrhunski recept
Kačkavalj i pavlaka daju joj poseban ukus i sočnost.

6 načina kako da iskoristite nepojedena jaja nakon Uskrsa: Uz ove recepate, imaćete ukusni ručak danima nakon praznika
Priskačemo u pomoć svim domaćicama koje muku muče sa nepojedenim uskršnjim jajima

Ovakve kiflice do sada niste spremali: Jedan sastojak ih čini najmekšim (RECEPT)
Puter kiflice su najmekše, a do sada ih sigurno niste spremali
Komentari(0)