STARINSKI SLATKIŠ OD SAMO 4 SASTOJKA Napravite tradicionalne orasnice na ovaj način i oduševite ukućane
Priprema je jednostavna, a sve što vam je potrebno staje u 4 sastojka koja već verovatno imate u svojoj kuhinji.

Postoji mnogo recepata za orasnice koje se masovno decenijama prave u svakoj kući na Balkanu. Mi vam donosimo proveren, starinski recept za ovaj obožavani kolač.
Možda vas zanima:

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka
Možda vas zanima:

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka
Možda vas zanima:

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Crna proja za duše mrtvih: Zaboravljeno jelo iz planinskih sela oko Tare
Proja bez masti i mleka, ostavljana na prozoru kao dar duhovima predaka
Priprema je jednostavna, a sve što vam je potrebno staje u 4 sastojka koja već verovatno imate u svojoj kuhinji.
Sastojci:
2 belanca
250 g šećera u prahu
300 g seckanih oraha
300 g mlevenih oraha
1/4 soka od jednog limuna
Priprema:
Umutite belanca dok ne dobije čvrst sneg odnosno beli šam. U njih potom dodajte ćećer u prahu i mutite dok ne dobijete gustu smesu.
Na kraju dodajte mlevene orahe i limunov sok.
Sve dobro izmeštaj varjačom dok ne dobijete konzistentnu masu.
U pleh stavite pek papipir, pa podelite test na pedesetak kuglica.
Od svake kuglice formirati valjak, uvaljati u iseckane orane pa blago oblikovati u potkovicu.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, a čim stavite orasnice da se peku, smanjite temperaturu na 100 stepeni. Obavezno probajte i ovu kremastu tortu sa sirom i čokoladom!
Okvirno vreme pečenja je 20 minuta.
Kada budu gotove, pustite ih da se da ohlade i stegnu, pa ih tek onda izvadite iz pleha.

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.
Komentari(0)