PRAVE DOMAĆICE OVO MORAJU DA ZNAJU Evo koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade

Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Džem, pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali među njima postoje razlike, pa imaju različitu gustinu, količinu voća i šećera i pripremaju se na različit način.

PRAVE DOMAĆICE OVO MORAJU DA ZNAJU Evo koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade
Shutterstock

 

Iako mnogi misle da između džema, pekmeza i marmelade nema nikakve razlike, ipak nije tako.

Džem, pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali među njima postoje razlike, pa imaju različitu gustinu, količinu voća i šećera i pripremaju se na različit način.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pekmez je gusta voćna mešavina u koju se može dodati šećer. Dodaje se najviše 20 odsto šećera ili se ne dodaje šećer uopšte.

Pekmez se kuva dok ne postane potpuno gust, a može da sadrži i komadiće voća. Takođe, u pripremi se ne koristi pektin ili bilo koja limunska kiselina, a najpoznatiji je pekmez od šljiva.

Marmeladu dobijamo i prokuvavanjem voća, ali je kuvamo dok ne postane dovoljno gusta za mazanje na hleb ili palačinke.

Ne sme da sadrži komadiće voća, pa joj se često dodaje želatin.

Mnogi veruju da se marmelada pravi isključivo od agruma, ali to nije tačno. Verovatno je najpoznatija marmelada od kajsije, ali i ona od trešanja i jagoda.

Marmelada može da se pravi od svih vrsta voća, a mogu se i kombinovati različite vrste voća.

Prilikom kuvanja džema možete sebi dozvoliti velike, pa čak i nedovoljno kuvane komade voća.

Džem se priprema isključivo od jedne vrste voća, a kuvaju se celi plodovi. Može se dodati malo ili nimalo šećera jer je džem potpuno prirodan proizvod.

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading