KAČAMAK NA NAČIN STARIH SRPSKIH MAJKI: Isplivao je recept koji do sada nije viđen, DODA SE OVAJ SASTOJAK
Isprobajte savet iskusnih domaćica
Kačamak je tradicionalno jelo sa naših prostora, a nekada je važio sa „sirotinjsku hranu“. Vremena su se promenila i kačamak je danas rado viđen gost na trpezi, jer se brzo sprema, veoma je zdrav i ukusan.
Recept za ovo jelo je vrlo jednostavan i pre svega ekonomičan, a tradicionalni način pripreme je promenjen samo sa jednom namirnicom – maslacem.
Maslac kačamaku daje posebnu notu i verujemo da će vam se kombinacija ukusa veoma dopasti.
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Kačamak - sastojci:
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
Možda vas zanima:

Tradicija na tanjiru: Pet zaboravljenih srpskih jela koja morate probati
Putovanje kroz srpske krajeve kroz ukuse starih, autentičnih jela koja vraćaju duh tradicije
KAČAMAK: Od sirotinjskog jela do čiste egzotike
Kačamak, nekoć poznat kao sirotinjsko jelo, danas se prepoznaje kao izvanredno zdrava hrana. Osnova ovog jela je kukuruzno brašno, a njegova velika prednost je što ne sadrži gluten. Odličan je izbor za doručak .
4 šolje vode
1 kašičica soli
1 šolja žutog kukuruznog brašna
3 kašike maslaca
Kačamak - priprema:
U šerpu stavite vodu i dodajte so, pa ostavite vodu da proključa.
Kada voda proključa, polako, sve vreme mešajući, sipajte kukuruzno brašno.
Smanjite temperaturu i sve vreme mešajte dok voda ne ispari, a brašno se dovoljno ne zgusne.
Šerpu sklonite s vruće ringle, pa dodajte maslac i sve dobro promešajte.
Kačamak služite topao sa mladim sirom ili kiselim mlekom.

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.

Komentari(0)