NAPRAVITE NAJBOLJU SRPSKU SARMU: Naše bake su koristile OVE TRIKOVE za najukusnije jelo

Izvor: Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima. Kada pomislimo na pripremu kuvanog kiselog kupusa, odmah se setimo da ga naše mame i bake prave na najukusniji način i da njihovu pripremu ne može da zameni nijedna druga.

NAPRAVITE NAJBOLJU SRPSKU SARMU: Naše bake su koristile OVE TRIKOVE za najukusnije jelo
Shutterstock

Ono što svi volimo je sarma koja je kraljica srpske kuhinje. Svako je sprema na svoj način, a sada ćete videti kako se sprema seljačka sarma, kako samo seljaci znaju da je prave.

Ovo su sastojci za recept za pravljenje seljačke sarme:

  • Paradajz u boci ili paradajz oko 300 ml
  • Veća glava kiselog kupusa
  • Lovorov list
  • Dimljena slanina
  • 6 čena belog luka
  • 1 kg mlevenog mešanog mesa (govedina/svinjetina)
  • 3 glavice crnog luka
  • Meso po želji (vrat, rebra)
  • So i biber
  • Domaća mast
  • Suva paprika
  • Šolja pirinča

Priprema:

Propržite luk i beli luk, pa dodajte mleveno meso. Dodajte začine i sol po ukusu. Kada se sve lepo proprži, dodajte oprani pirinač, pa uzmite kupus i uvijte sarmu. Uklonite koren sa svakog lista da biste ga lakše umotali. Kada ih umotate, stavite u duboku tepsiju gde ste na dnu namazali masnoću. Ređati sardine i suvo meso, dodati lovorov list po želji. Sipajte paradajz, pa dolijte vode da se sarme natopi. Kuvati oko 2 sata, obavezno na laganoj vatri. Na kraju na masti možete propržiti po kašiku brašna i aleve paprike, a pred kraj kuvanja, dok se još krčka, prelijte sosom. Dobićete odličan preliv za sarmu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading