Starinski recept za dezert koji su svi zaboravili: Beogradska torta je najukusnija torta od badema i belog krema

Kiza R

12:00

Gastronomija 0

Beogradska torta je poslastica prestonice koja se rado priprema i služi širom regiona. U osnovi je badem koji se dodaje u testo za kore i torti daje aromatičan i prefinjen ukus. Ova torta najčešće se ukrašava belim kremom i smatra se jednom od najlepših belih torti.

torta od oraha
Shutterstock

Ova zaboravljena torta je jedna od najukusnijih, koju kada budete imali prilike napravite baš po ovom proverenom receptu:

Za koru:

  • 6 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 125 g badema
  • 8 belanaca
  • 70 g brašna

Za fil:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Umutiti žumanaca sa šećerom, pa dodati obaren, oljušten i samleven badem, a zatim i sneg od belanaca umućen sa brašnom. Kalup prethodno podmazati maslacem, posuti brašnom, sipati u njega testo i ispeći koru.

Pripremite fil: žumanaca dobro izmešajte sa šećerom i brašnom, pa dodati vanilu. Sve izmešati i po malo ulivati mleko. Kuvati krem na šporetu i to na srednjoj vatri, neprestano mešajući.

Kad se zgusne, skinuti sa šporeta i mešati dok se ne ohladi. U tako ohlađen krem umešati maslac. Ispečenu koru iseći na tri dela i filovati je ovim kremom. Okolo i odozgo namazati tortu istim kremom, pa je posuti uzduž isečenim bademima.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading