Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi

Teodora Tojagić

20:00

Gastronomija 0

Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Testenina sa makom
Shutterstock

Portal "Taste Atlas" pre 2 godine proglasio je najgore srpsko jelo, a titulu su odneli rezanci sa makom!

Prošle godine su bili 2. odmah ispod žive pljeskavice.

Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rezanci sa makom vojvođanski su klasik koji zauzima posebno mesto među našim ljudima.

Recept za rezance sa makom

Potrebno je:

Umesiti glatko testo od:

- 200 gr brašna ( poluoštro tip 400 )

- 2 jaja

- malo soli (pola kafene kašičice)

Testo mesiti deset minuta (dobićete čvršće testo) Umotati ga u providnu foliju i ostaviti ga 10-15 minuta. Posuti radnu površinu brašnom i oklagijom razvijati koru (u snimku se vidi postupak). Tegliti od sredine ka krajevima. Po potrebi dodavati još malo brašna da se testo ne bi lepilo za oklagiju. Ostaviti razvijeno testo da se malo prosusi ( nekih 30 minuta) pa iseći rezance. Staviti vodu da vri, dodati jednu kašicicu soli i 2-3 kašike ulja. Spustiti rezance, kada isplivaju, kuvati ih još dva minuta. Procediti ih i preliti hladnom vodom.

Nadev od maka:

200 gr maka, 150 gr šećera, 1 dl mleka, 50 gr butera prokuvati nekih 10 minuta. Malo ih prohladiti i pomešati sa domaćim rezancima.

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading