Srpski specijalitet na 2. mestu! Na vrhu nove liste 100 najboljih jela za doručak na svetu je turski "kahvalti"
Poznata platforma Taste Atlas objavila je u junu 2025. spisak najboljih svetskih "fruštuka", a u samom vrhu, na drugom mestu, našao se jedan od dragulja srpske kuhinje.

Popularni gastronomski vodič Taste Atlas predstavio je početkom juna listu na kojoj je opisao najboljih 100 jela koja se širom sveta služe za doručak.
Prvo mesto zauzeo je turski "kahvalti", koji predstavlja, zapravo, širi spektar jela, koja spajaju različite teksture i kategorije hrane.
Sto je ukrašen i slatkim i slanim jelima, a tu su sirevi, masline, povrće, domaći hleb, burek, jaja, baklava i druga slatka peciva, kao i topli napici poput čaja.
Možda vas zanima:

Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice

Tri srpske torte su na listi 100 najboljih u Evropi: Da li ste njihov ljubitelj?
Poznati magazinski kulinarski sajt “Taste atlas“ napravio je listu 100 najbolji torti u Evropi. Ne morate sumnjati, jer se i neke iz naše zemlje nalaze na njoj.
Možda vas zanima:

Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice

Tri srpske torte su na listi 100 najboljih u Evropi: Da li ste njihov ljubitelj?
Poznati magazinski kulinarski sajt “Taste atlas“ napravio je listu 100 najbolji torti u Evropi. Ne morate sumnjati, jer se i neke iz naše zemlje nalaze na njoj.
Možda vas zanima:

Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice

Tri srpske torte su na listi 100 najboljih u Evropi: Da li ste njihov ljubitelj?
Poznati magazinski kulinarski sajt “Taste atlas“ napravio je listu 100 najbolji torti u Evropi. Ne morate sumnjati, jer se i neke iz naše zemlje nalaze na njoj.
Komplet lepinja, drugi najbolji doručak na svetu!
Odmah na drugom mestu je naša komplet lepinja, koja se sastoji od tradicionalne domaće lepinje presečene napola i napunjene kajmakom i jajetom.
Kratko zapečena, ona se potom preliva sokovima od mesa, odnosno pretopom, a Taste Atlas piše da se tradicionalno komplet lepinja vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je prvi put napravljena pre Drugog svetskog rata, a navodi se da je ime ovog jela zvanično registrovao Dragan Lazić, trenutni vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.
U prvoj polovini ove liste našlo se još jela s naših prostora, pa je tako na 21. mestu bosanska pita kljukuša, na 24. burek, na 31. poziciji je burek sa sirom i na 34. sirnica.

Srpski specijalitet na 2. mestu! Na vrhu nove liste 100 najboljih jela za doručak na svetu je turski "kahvalti"
Poznata platforma Taste Atlas objavila je u junu 2025. spisak najboljih svetskih "fruštuka", a u samom vrhu, na drugom mestu, našao se jedan od dragulja srpske kuhinje.

"Brza je kao metak, užasno izgleda" Najezda ovih buba u Beogradu - otrovne su, ali evo zašto ne treba da ih ubijate
Iako naizgled strašna (može da naraste i do 10 centimetara), ova stonoga ne samo da nije opasna po čoveka, već je i vrlo korisna.

Tropski talas uzima danak, ne prestaje da zvoni telefon u kragujevačkoj Hitnoj pomoći
Tokom prethodna 24 sata evidentirano skoro 200 poziva i 50 intervencija

Mraz i grad desetkovali srpsku šljivu, na imanjima jedva do 40 odsto roda: Čim robe nema cene skaču - otupljivači sada po kilogramu nude 100 dinara i ne biraju mnogo
Sušna godina i ekstremni vremenski uslovi uzeli su danak srpskoj poljoprivredi – rod voća i povrća prepolovljen je u odnosu na prošlu godinu, dok cene na tržištu beleže rekordne vrednosti.

5 vrsta cveća za koje niste znali da su – jestive i vrlo zdrave! Pomažu kod visokog šećera, pritiska, stresa, zatvora...
Mnoge biljke koje nas okružuju imaju dokazane zdravstvene prednosti zbog kojih vredi probati da ih koristimo kao hranu.
Komentari(0)