Srpski specijalitet na 2. mestu! Na vrhu nove liste 100 najboljih jela za doručak na svetu je turski "kahvalti"
Poznata platforma Taste Atlas objavila je u junu 2025. spisak najboljih svetskih "fruštuka", a u samom vrhu, na drugom mestu, našao se jedan od dragulja srpske kuhinje.
Popularni gastronomski vodič Taste Atlas predstavio je početkom juna listu na kojoj je opisao najboljih 100 jela koja se širom sveta služe za doručak.
Prvo mesto zauzeo je turski "kahvalti", koji predstavlja, zapravo, širi spektar jela, koja spajaju različite teksture i kategorije hrane.
Sto je ukrašen i slatkim i slanim jelima, a tu su sirevi, masline, povrće, domaći hleb, burek, jaja, baklava i druga slatka peciva, kao i topli napici poput čaja.
Možda vas zanima:
Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...
Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice
Možda vas zanima:
Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...
Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice
Možda vas zanima:
Objavljen recept za najgore srpsko jelo i Srbi su u šoku! Klasik je u Vojvodini, dok se drugima gadi
Na listi najgorih bile su visoko pozicionirane i pihtije, srpska salata...
Čak 3 poslastice iz Srbije našle su se na listi najboljih torti: Iznenadićete se koji sirotinjski slatkiš se tamo našao
Ovo su najbolje torte na svetu, a u najboljih 100 su se našle čak tri čuvene srpske poslastice
Komplet lepinja, drugi najbolji doručak na svetu!
Odmah na drugom mestu je naša komplet lepinja, koja se sastoji od tradicionalne domaće lepinje presečene napola i napunjene kajmakom i jajetom.
Kratko zapečena, ona se potom preliva sokovima od mesa, odnosno pretopom, a Taste Atlas piše da se tradicionalno komplet lepinja vezuje za Užice i Zlatibor. Veruje se da je prvi put napravljena pre Drugog svetskog rata, a navodi se da je ime ovog jela zvanično registrovao Dragan Lazić, trenutni vlasnik pekare "Kod Šuljage" u Užicu.
U prvoj polovini ove liste našlo se još jela s naših prostora, pa je tako na 21. mestu bosanska pita kljukuša, na 24. burek, na 31. poziciji je burek sa sirom i na 34. sirnica.
3 najveća greha tokom Božićnog posta: "Ovako na sebe navlačimo Božiji gnev, a da toga nismo ni svesni" - govorio je patrijarh Pavle
Prema patrijarhu Pavlu, postoje 3 najveća greha tokom Božićnog posta.
Evo kako se neguje najlepši sobni cvet u decembru: Božićni kaktus će uneti najlepše boje u vašu kuću
Neko ga zove božićni kaktus, drugi ga nazivaju decembar - bez obzira na naziv, ovo je definitivno najlepši zimski sobni ukras
"Ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post": Evo čega se sve treba odreći tokom posta i nije u pitanju samo mrsna hrana
Šta je sve dozvoljeno, a šta zabranjeno tokom posta prema Svetom pismu
Sutra obeležavamo svetog Jakova Persijanca! Evo šta treba da uradite!
Ovaj svetac je odlučio da se odrekne svoje vere kako bi na dvoru dobio plemićku titulu.
Da li ste više za PRIRODNU ili VEŠTAČKU JELKU? Evo koliko se kreću cene na pijacama
Mnogi ljudi su već okitili, dok drugi tek treba da potraže svoju idealnu jelku, što to mogu uraditi i na pijacama.
Komentari(0)