Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

baklava sa orasima
Printscreen

Ukusna baklava sa orasima po bakinom receptu idealna je poslastica za celu porodicu.

Potrebno je:

tanke kore za baklavu
200 gr oraha
400 gr šećera
1 ceo limun
1 vanilin šećer
300 ml vode

Priprema:

Orahe samleti, a kore iseći na tri jednaka dela. Svaki list po dužini rasporediti po 1 kašiku ml oraha.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kori krenuti odozdo savijati među prste kao harmoniku ostaviti za dva prsta pravu na početku i kraju ne skupljati. Poklopiti baklacu sa širim ivicama, a krajever saviti unutra.

Okrenuti i ređati u podmazan pleh. Preliti sa otopljenim maslacom ili premazati uljem. Peći na 200 steepeni C 25-30 min.

Skuvati preliv sa šećerom i vodom kolutovima limuna i vanilin šećerom. Kuvati da se zgusne i napravi sirup oko 7 minuta.

Vrelim sirupom preliti pečenu baklavu i ostaviti da upije.

 

džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading