RECEPT ZA MELJANIK Zaboravljeno starinsko jelo Šumadije

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Meljanik se priprema od kuvanog i pasiranog pasulja zaprženog i zapečenog u rerni.

RECEPT ZA MELJANIK Zaboravljeno starinsko jelo Šumadije
Shutterstock

Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni.

Sastojci za veći broj osoba:

1,5 kg.suvog pasulja

so ili vegeta po ukusu biber po ukusu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 glavice crnog luka

dosta ulja

1 supena kašika aleve paprike

Začini za kuvanje pasulja:

nekoliko zrna bibera

2 lista lovora

1 suva paprika

par čenova belog luka

Priprema:

Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu, skuvati sa predviđenim začinima, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite veegetom i mlevenim biberom po ukusu. Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba da se njome dotera gustina pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk izblendira i sjedini sa pasuljem. Sad doterajte gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko. Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i doterajt ukus solju i biberom. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan (kao što se recimo jedu bobove pihtije). Pred serviranje se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.

Prijatno!

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

domaći sir

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije

Gastronomija

16:00

1 avgust, 2025

U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading