MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!

16:00

Gastronomija 0

Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.

Meljanik
Printscreen/Youtube

Sastojci za veći broj osoba:

1,5 kg.suvog pasulja

so ili vegeta po ukusu, biber po ukusu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 glavice crnog luka

dosta ulja

1 supena kašika aleve paprike

Začini za kuvanje pasulja:

nekoliko zrna bibera

2 lista lovora

1 suva paprika

par čenova belog luka

Priprema:

Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu skuvati sa začinima koji su za to predviđeni, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite vegetom i mlevenim biberom po ukusu.

Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba za gustinu pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk sjedini sa pasuljem. Sad odredite gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko.

Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i dodajte so i biber po ukusu. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan. Pre serviranja se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading