MELJANIK: Ukus tradicije u svakom zalogaju, obožavaćete ga!
Meljanik je jedno od onih starih jela iz Šumadije koje vraća duh prošlih vremena i donosi na sto mirise i ukuse naše tradicije.
Ovaj recept, jednostavan, a ipak pun ukusa, savršen je za dane posta ili sve one koji žele da uživaju u bogatom, zapečenom pasulju.
Sastojci za veći broj osoba:
1,5 kg suvog pasulja
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
4 glavice crnog luka
1 supena kašika aleve paprike
So ili vegeta po ukusu
Biber po ukusu
Dosta ulja
Začini za kuvanje pasulja:
Nekoliko zrna bibera
2 lista lovora
1 suva paprika
Par čenova belog luka
Priprema:
Pasulj, koji je prethodnu noć bio potopljen u hladnu vodu skuvati sa začinima koji su za to predviđeni, kad je skuvan i oceđen, izblendirati ga da bude sasvim gladak ili može neki komadić i da ostane, kako ko voli. Onda ga začinite vegetom i mlevenim biberom po ukusu. Sačuvajte vodu od kuvanja, može da zatreba za gustinu pasulja. Na malo većoj količini ulja propržite naseckani crni luk i kad je luk staklast, stavite kašiku aleve paprike i odmah sklonite sa ringle da ne pregori paprika. Ovako pripremljen luk stavite u izblendirani pasulj, pa još kratko blendirajte da se i luk sjedini sa pasuljem. Sad odredite gustinu, ako je pregusto, sipajte malo vode, ali ne sme da bude retko. Može da se zapeče kratko u rerni. Probajte i dodajte so i biber po ukusu. Meljanik se jede prohlađen, ne sasvim hladan. Pre serviranja se prelije sa malo ulja u kome je propržena aleva paprika. Odlično ide uz prženu ribu.
Prijatno!
DA LI KISELI KUPUS MOŽE DA SE ZAMRZNE? Postoji nekoliko stvari koje treba da znate kako biste sačuvali njegov kvalitet
Zamrzavanje kiselog kupusa je odličan način da ga sačuvate za duže vreme, a sa pravilnim postupkom, možete uživati u njegovom ukusu i van sezone.
SVADBARSKI KUPUS NA STARINSKI NAČIN: Evo kako da spremite tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem (RECEPT)
Svadbarski kupus je tradicionalno jelo kome retko ko može da odoli. Nije težak za pripremu, a ukus mu je bogovski i cela porodica će uživati.
RECEPT ZA POSNU POGAČU: Meka kao duša, jednostavna za pripremu, a ukus će vas oduševiti
Ukoliko vam slava pada na post, a želite da oduševite goste preukusnom, mekanom pogačom, ovo je recept za vas.
Specijalitet kojem niko ne može odoleti: Majstorske piroške sa mesom iz rerne koje se prave bez kapi ulja
Tople i meke iznutra, a spolja zlatno rumene i hrskave.
Slavni kuvar otkrio tajnu najukusnijeg gulaša: Trik zbog kojeg je meso sočno i mekano
Odabir mesa je najvažniji deo posla
Komentari(0)