MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

mantije
Printscreen/Youtube

Ovo tradicionalno jelo iz bogate kuhinje Raške oblasti, osvaja nepca ljubitelja hrane svojom jedinstvenom kombinacijom sastojaka. Mantije su male, zapečene pite punjene sočnim nadevom od mesa i začina, koje se serviraju tople i često ih prate domaći jogurt ili kiselo mleko.

Njihova priprema zahteva veštinu i posvećenost, a recept se prenosi s generacije na generaciju, čuvajući autentičnost i tradiciju ovog kraja. Bez obzira da li se spremaju u domaćinstvima ili nude u lokalnim restoranima, novopazarske mantije ne ostavljaju ravnodušnim nikoga ko ih proba. Ovaj specijalitet nije samo hrana, već deo kulturnog nasleđa, simbol gostoprimstva i zajedništva koji okuplja porodicu i prijatelje oko stola.

Potrebno je

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za testo:

700 g brašna tip 405

1 supena kašika soli

2 supene kašike ulja

420 ml vode

Za fil:

700 g mlevene junetine

70 ml hladne vode

50 ml ulja

400 g seckanog crnog luka

1/2 supene kašike soli

biber po ukusu

Masnoća za jufke (testeninu)

150 g putera

70 ml ulja

Priprema

U prosejano brašno dodajte so, ulje i mlaku vodu, pa zamesite testo. Testo stavite u nauljenu posudu i pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji pola sata. U međuvremenu napravite fil i masnoću.

Za fil: U veću posudu stavite sitno seckan luk, posolite, pobiberite, pa dodajte meso, ulje i vodu. Rukama sve sjedinite.

Za masnoću: Na tihoj vatri otopite puter u koji ste dodali ulje.

Na pobrašnjenu površinu prebacite testo i podelite ga na loptice jednake veličine (oko 70 g). Rukama još malo obradite svaku lopticu. Pokrijte loptice providnom folijom i krpom i ostavite da odstoje makar 15 minuta. Zatim svaku razvucite oklagijom u obliku kruga prečnika 20 cm. Rastanjite krugove tako što ćete prebacivati sa dlana na dlan. Istanjenu jufku premažite masnoćom i svaku sledeću ređajte na tu, takođe premazujući masnoćom. Treba da složite 10 jufki i da povremeno rastanjite. Kada složite svih 10 rastanjite ih u kvadratni oblik. Stranice neka budu dužine 30 do 35 cm. Razvučenu jufku izrežite na kvadratiće 4x4 cm. Sve kockice ponovo premažite masnoćom. Punite ih mesom i zatvarajte tako što ćete svaku stranicu razvući, pa preklopiti (pogledajte u videu). Ređajte u tepsiju koju ste namazali sa malo masnoće i na kraju opet premažite mantije masnoćom, ali ne preterujte. Pre pečenja očistite ivice tepsije od masnoće, da mantije ne bi pokupile miris zagorele masnoće. Pecite u zagrejanoj rerni na 270°C nekih 20 minuta. Kada mantije dobro porumene prekrijte ih pek papirom i pecite još 15 minuta.

Prijatno i uživajte!

(Trpeza)

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/92858/najbolji-domaci-pastirski-recept-za-gulas-kakav-jos-niste-probali-odusevice-vas/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/93140/socan-i-aromatican-slastan-jagnjeci-but-bogatog-ukusa-i-zanosnog-mirisa-ovo-jelo-ce-svi-obozavati/vest

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading