Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.
Šta su vranjske mantije i po čemu su posebne?
Mantije su male pitice od tankog testa, punjene mlevenim mesom i začinima, a peku se u specijalnim posudama dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne zamirišu čitavu kuću. Najveća tajna ovog specijaliteta krije se u savršenom odnosu testa i fila, kao i u načinu pečenja – najbolje su kada se peku u starinskom pekaču na visokoj temperaturi.
Recept za prave vranjske mantije
Možda vas zanima:
Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Možda vas zanima:
Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Možda vas zanima:
Ovo jelo je proglašeno za najbolje iz Srbije: Majstor otkrio tajnu recepta koja ne postoji na internetu
Čuvene mantije deo su specifične kuhinje i iako se prave i u drugim područjima nigde nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru
MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 300 g mlevenog mesa (juneće ili mešano)
- 1 glavica crnog luka
- So, biber i začini po ukusu
- Malo ulja ili putera za premazivanje
Priprema:
Testo umesite od brašna, soli i mlake vode, pa ostavite da odmori 30 minuta.
Za to vreme pripremite fil – na malo ulja propržite crni luk, dodajte meso, začinite i pržite dok ne ispari višak tečnosti.
Testo razvučite što tanje, premažite uljem i secite na male kvadrate.
Na svaki kvadrat stavite kašičicu fila, zatvorite krajeve i pažljivo oblikujte mantije.
Poređajte ih u pleh, premažite uljem i pecite na 220°C dok ne dobiju hrskavu koricu.
Saveti za najbolji ukus
Prave vranjske mantije su male i zalogajne, što ih čini savršenim za posluženje uz jogurt ili kiselo mleko.
Tradicionalno se peku u pekaču, ali odlične su i iz rerne ako se koristi dobra temperatura i dovoljno masnoće.
Ako želite autentičan ukus, koristite domaće brašno i sveže mleveno meso.
Zašto svi vole vranjske mantije?
Ovo jelo nije samo ukusno, već nosi duh stare Srbije i domaće atmosfere. Hrskavo testo, sočan fil i miris pečenog hleba – sve to čini mantije jednim od omiljenih jela juga Srbije. Bilo da ih jedete uz kiselo mleko, salatu ili same, jedno je sigurno – kad probate vranjske mantije, tražićete još!
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Komentari(0)