Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije

Kiza R

16:00

Gastronomija 0

Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.

pekar Mesud pravi najbolje mantije
Foto: Rina

Šta su vranjske mantije i po čemu su posebne?

Mantije su male pitice od tankog testa, punjene mlevenim mesom i začinima, a peku se u specijalnim posudama dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne zamirišu čitavu kuću. Najveća tajna ovog specijaliteta krije se u savršenom odnosu testa i fila, kao i u načinu pečenja – najbolje su kada se peku u starinskom pekaču na visokoj temperaturi.

Recept za prave vranjske mantije

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 300 g mlevenog mesa (juneće ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka
  • So, biber i začini po ukusu
  • Malo ulja ili putera za premazivanje

Priprema:

Testo umesite od brašna, soli i mlake vode, pa ostavite da odmori 30 minuta.

Za to vreme pripremite fil – na malo ulja propržite crni luk, dodajte meso, začinite i pržite dok ne ispari višak tečnosti.

Testo razvučite što tanje, premažite uljem i secite na male kvadrate.

Na svaki kvadrat stavite kašičicu fila, zatvorite krajeve i pažljivo oblikujte mantije.

Poređajte ih u pleh, premažite uljem i pecite na 220°C dok ne dobiju hrskavu koricu.

Saveti za najbolji ukus

Prave vranjske mantije su male i zalogajne, što ih čini savršenim za posluženje uz jogurt ili kiselo mleko.

Tradicionalno se peku u pekaču, ali odlične su i iz rerne ako se koristi dobra temperatura i dovoljno masnoće.

Ako želite autentičan ukus, koristite domaće brašno i sveže mleveno meso.

Zašto svi vole vranjske mantije?

Ovo jelo nije samo ukusno, već nosi duh stare Srbije i domaće atmosfere. Hrskavo testo, sočan fil i miris pečenog hleba – sve to čini mantije jednim od omiljenih jela juga Srbije. Bilo da ih jedete uz kiselo mleko, salatu ili same, jedno je sigurno – kad probate vranjske mantije, tražićete još!

Komentari(0)

Loading