Vranjske mantije: Hrskavi zalogaji iz peka koji mirišu na jug Srbije
Ako postoji jelo koje simbolizuje toplinu doma, tradiciju juga i neodoljiv ukus, to su vranjske mantije. Ovi zalogaji, hrskavi spolja, a sočni iznutra, vekovima su deo kuhinje juga Srbije, a posebno su popularni u Vranju, gde se spremaju po starinskom receptu.

Šta su vranjske mantije i po čemu su posebne?
Mantije su male pitice od tankog testa, punjene mlevenim mesom i začinima, a peku se u specijalnim posudama dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne zamirišu čitavu kuću. Najveća tajna ovog specijaliteta krije se u savršenom odnosu testa i fila, kao i u načinu pečenja – najbolje su kada se peku u starinskom pekaču na visokoj temperaturi.
Recept za prave vranjske mantije
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Možda vas zanima:

MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.

MANTIJE PRAVO SA KOSOVA: Kosovljani se dave u njima, bolje nigde nećete probati (RECEPT)
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 300 g mlevenog mesa (juneće ili mešano)
- 1 glavica crnog luka
- So, biber i začini po ukusu
- Malo ulja ili putera za premazivanje
Priprema:
Testo umesite od brašna, soli i mlake vode, pa ostavite da odmori 30 minuta.
Za to vreme pripremite fil – na malo ulja propržite crni luk, dodajte meso, začinite i pržite dok ne ispari višak tečnosti.
Testo razvučite što tanje, premažite uljem i secite na male kvadrate.
Na svaki kvadrat stavite kašičicu fila, zatvorite krajeve i pažljivo oblikujte mantije.
Poređajte ih u pleh, premažite uljem i pecite na 220°C dok ne dobiju hrskavu koricu.
Saveti za najbolji ukus
Prave vranjske mantije su male i zalogajne, što ih čini savršenim za posluženje uz jogurt ili kiselo mleko.
Tradicionalno se peku u pekaču, ali odlične su i iz rerne ako se koristi dobra temperatura i dovoljno masnoće.
Ako želite autentičan ukus, koristite domaće brašno i sveže mleveno meso.
Zašto svi vole vranjske mantije?
Ovo jelo nije samo ukusno, već nosi duh stare Srbije i domaće atmosfere. Hrskavo testo, sočan fil i miris pečenog hleba – sve to čini mantije jednim od omiljenih jela juga Srbije. Bilo da ih jedete uz kiselo mleko, salatu ili same, jedno je sigurno – kad probate vranjske mantije, tražićete još!

NAJJEFTINIJI I NAJBRŽI DORUČAK KOJI SRBI TAMANE, BAKA JELA PODELILA RECEPT: Potrebno vam je SAMO PAR SASTOJAKA
Ne čekajte ni časa, već danas pripremite ovaj ukusan doručak

KOLAČ SA JABUKAMA KOJI JE GOTOV ZA SAMO 20 MINUTA: Bez brašna, jaja i mleka - najbolja poslastica za hladne dane
Kolač sa jabukama koji je gotov za samo 20 minuta se sprema bez brašna, jaja i mleka, a najbolja je poslastica za hladne dane

Kroasan kao iz bakine rerne: Punjen čokoladom i nostalgijom
Francuski klasik u srpskom ruhu, spreman da osvoji vašu trpezu.

CARSKA PITA SA AJVAROM: Najbolja za slavsku trpezu - predjelo od kojeg kreće voda na usta
Carska pita sa ajvarom je najbolja za slavsku trpezu, a od takvog predjela kreće voda na usta

NA OVOM ZABORAVLJENOM JELU SU GENERACIJE ODRASLE: Danas ga samo prave naše bake - jedno je od najukusnijih
Danas samo naše bake prave červiš, najukusnije zaboravljeno jelo na kojem su generacije odrasle
Komentari(0)