Starinska, seljačka pita koja će biti glavna na vašoj trpezi: Uspeva baš svima, ko je jednom proba poželeće ponovo

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija

Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata.

Seljačka pita
Shutterstock

Tikvice i jaja su sve što vam treba – ovo je recept za starinsku seljačku pitu čiji se ukus dugo pamti!

Tražite li brz i zasitan obrok, bez mnogo muke u kuhinji? Ovo je pravo rešenje – jednostavno jelo iz tiganja, koje spaja ukuse sela i udobnosti doma.

U glavnoj ulozi je ovde tikvica – letnje povrće koje u ovoj verziji postaje temelj neodoljive pite, meke i sočne. Kada joj dodate jaja, sir i šunku, dobijate raskošnu punjenu pitu koja može biti doručak, lagani ručak ili večera.

Možda vas zanima:

Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je tanjir pun ukusa i topline. Jelo koje je nekada krasilo seoske trpeze, danas se vraća na velika vrata – jednostavno, hranljivo i bez suvišnih sastojaka.

Sastojci:

1 velika tikvica
2 velika jajeta
1 kašika brašna
listovi šunke
mladi luk
kriške sira po ukusu
so po ukusu
suvi začin po ukusu
mlevena paprika po ukusu
ulje po potrebi

Priprema:

Odsecite krajeve tikvice i izrendajte je na krupno, pa posolite i dobro promešajte i ostavite da odstoji oko pet minuta, pa procedite da tikvica pusti višak vode.
Umutite posoljena jaja s malo mlevene paprike i suvog začina, pa dodajte kašiku brašna i razmutite. Time prelijte rendanu tikvicu i promešajte.
Podmažite tiganj uljem, pa kad se dobro zagreje kašikom sipajte polovinu pripremljene smese i ravnomerno rasporedite po dnu. Pecite na srednjoj temperaturi.
Dok se krčka, preko poređajte listiće šunke, u količini koju želite, kao i sitno seckan mladi luk i sir sečen na kriške, pa preko svega nanesite drugu polovinu pripremljene smese od tikvice i jaja.
Kad se donji deo zapeče, okrenite pažljivo i pecite odozdo dok ne porumeni.

Znate li čemu služi dugme “leptirić” na mašini za veš #lepotesrbije #srbija #serbia #srbi #viralvideos #vesmasina ♬ original sound - LepoteSrbije
kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

domaći sir

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije

Gastronomija

16:00

1 avgust, 2025

U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Tagovi:

Komentari(0)