OVA TRI TRIKA ZA SOČNO I MEKANO MESO MORA DA ZNA SVAKA DOMAĆICA: Stavite ovo u činiju i više NEĆE BITI ŽILAVO
Koliko puta vam se desilo da kupite meso koje je „žilavo“ i da ni posle termičke obrade, koliko god da ste ga kuvali ili pekli, niste uspeli da ga „omekšate”?

Postoje tri vrlo jednostavna trika kako da meso koje spremate uvek bude sočno i mekano posle kuvanja i pečenja.
1. Soda bikarbona
Korisna svojstva sode bikarbone nadaleko su čuvena u kulinarstvu, ali ako do sada niste znali, ona odlično pomaže i u omekšavanju mesa.
Sve što je potrebno da uradite jeste da natrljate površinu mesa sodom koja će podići pH vrednost i sprečiti da se proteini stvrdnu tokom termičke obrade.
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine

Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
2. Morska so
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Možda vas zanima:

Deda Živan otkrio kako odabrati onu najbolju lubenicu: Zaboravite na lupkanje, ovo je pravi način
Osvežavaju ne samo telo, već i dušu

Šta da uradite ako vam voda kipi tokom kuvanja? Jednostavan trik za koji vam je potreban samo jedan sastojak
Sprečite vodu da pokipi na ove načine
Ovaj način omekšavanja mesa poznat je vekovima. Meso natrljajte krupnom, morskom solju sat vremena pre nego što ćete ga staviti da se peče i ostavite ga na sobnoj temperaturi. So će zadržati vodu u mesu i neće dozvoliti da se isuši tokom kuvanja.
Višak soli uklonite pre nego što meso stavite u pećnicu ili u tiganj.
3. Marinada sa kiselinom
Napravite marinadu od maslinovog ulja i sirćeta ili limuna i u njoj marinirajte mesno najduže 30 minuta pre pečenja ili kuvanja. Kiselina će „napasti“ veze između niti proteina i učiniti meso mekanim. Molekuli vode će ostati sačuvani i meso će biti mekano i sočno.
Mariniranje mesa na ovaj način ne bi nikako trebalo da traje duže od pola sata, jer ćete dobiti kontraefekat, piše Telegraf.
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.
Komentari(0)