VOJVOĐANSKA MUĆKALICA Evo kako brzo spremiti ovo tradicionalno jelo

12:00

Gastronomija 0

Pravljenje ovog tradicionalnog jela ne zahteva puno vremena, a krajnji rezultat je izuzetno ukusan

Vojvođanska mućkalica
Printscreen/Instagram

Vojvođanska mućkalica je tradicionalno jelo koje se sprema najviše po Vojvodini i obično se priprema od sastojaka koji se lako pronalaze u domaćinstvima.

Ovo ukusno jelo se sastoji od slanine, luka, mesa, celera, paradajza, rezanaca ili makarona, jaja i kačkavalja.
Pravljenje ovog tradicionalnog jela ne zahteva puno vremena, a krajnji rezultat je izuzetno ukusan.
Kako se pravi vojvođanska mućkalica

- Slaninu isecite na tanke režnjeve pa je propržite na malo ulja.

- Dodajte sitno seckan luk, propržite i njega pa dodajte meso.
- Meso ne morate mnogo pržiti. dovoljno je da pobeli.
- Dodajte očišćen i iseckan celer, a zatim i oljušten, sitno iseckan paradajz.
- Dinstajte sve na umerenoj temperaturi i malo posolite.
- Rezance ili makarone stavite u slanu vodu koja vri i kuvajte dok ne omeknu.
- Ocedite ih, prelijte hladnijom vodom i malo promešajte na ostatku vrelog ulja.
- Dosolite i pobiberite.
- U posebnoj posudi izmutite jaja i pomešajte sa struganim kačkavaljem.
- U pogodnu vatrostalnu posudu, koju ste podmazali, stavite red rezanaca ili makarona, red mešavine sa mesom, prelijte delom umućenih jaja i struganog sira pa revajte istim redosledom dalje dok sve ne utrošite.
- Na kraju bi trebalo da dođu rezanci ili makaroni, a preko svega preliv od jaja i sira.
- Rernu zagrejte na 180c  i pecite dok ne porumeni.
- Poslužite toplo.
Hranljivi sastojci u ovom receptu su:

Slanina: bogata proteinima i mastima, sadrži vitamine B kompleksa i minerale poput cinka i selena.

Možda vas zanima:

Luk: bogat antioksidansima, vitaminom C i vlaknima.

Možda vas zanima:

Meso: bogato proteinima, željezom i vitaminima B kompleksa.

Možda vas zanima:

Celer: niskokalorična namirnica bogata vlaknima, vitaminom K i antioksidansima.

Možda vas zanima:

Paradajz: niskokalorični izvor vitamina C, vlakana i likopena – moćnog antioksidansa koji štiti od oksidativnog stresa.

Možda vas zanima:

Rezanci ili makaroni: ugljeni hidrati su izvor koji pruža energiju, a ako su napravljeni od integralnih žitarica, bogati su vlaknima.

Možda vas zanima:

Jaja: izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i vitamina D.

Možda vas zanima:

Kačkavalj: izvor proteina i kalcijuma, kao i drugih minerala poput fosfora i cinka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci

500 g svinjskog mlevenog mesa

100 g suve slanine
2 glavice crnog luka
6 paradajza
300 g celera
5 jaja
150 g kačkavalja
400 g rezanaca ili makarona
1 šoljica ulja
so i biber po ukusu
Tagovi:

Komentari(0)

Loading