SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
Hurmašice, urmašice ili ormašice?
Recepti za kolače zalivene šećernim sirupom prenose se s kolena na koleno. Iako vremenom doživljavaju modifikacije dodavanjem novih sastojaka, najčešće se ispostavi da izvornim receptima ništa ne može da parira.
Takav je slučaj i sa urmašicama koje se prave od najjednostavnijih sastojaka - brašna, jaja, putera, oraha i šećera. Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:
NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 125 g putera (maslaca)
- 500 g oštrog brašna
- kesica praška za pecivo
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g seckanih oraha
- 700 g šećera
- 2 limuna
Priprema:
Pre nego što počnete da pravite urmašice, skuvajte šećerni sirup kojim ćete preliti kolače.
U šerpu sipajte litar vode, dodajte 650 grama šećera i kuvajte dok ne počne da vri. Operite limunove, isecite ih na tanke kriške, pa ih spustite u šećerni sirup i kuvajte dok sirup ne počne da se zgušnjava. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite sirup da se ohladi.
Jaja umutite mikserom, dodajte im 50 grama šećera i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Potom postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevenim i seckanim orasima i zamesite testo. Kidajte loptice, pa svaku pritisnite između dlanova i prislonite na rende, a onda ređajte u podmazanu tepsiju.
Urmašice pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kad porumene, izvadite tepsiju iz rerne, pa zalijte kolače šećernim sirupom sa limunom i ostavite da odstoje barem preko noći.
Po želji, svaku urmašicu možete da ukrasite jezgrima oraha.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)