SLATKIŠ KOJI JE VOLELA CELA JUGOSLAVIJA Postoji čak tri verzije njegovog imena, ali je ukus uvek fantastičan
Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.

Hurmašice, urmašice ili ormašice?
Recepti za kolače zalivene šećernim sirupom prenose se s kolena na koleno. Iako vremenom doživljavaju modifikacije dodavanjem novih sastojaka, najčešće se ispostavi da izvornim receptima ništa ne može da parira.
Takav je slučaj i sa urmašicama koje se prave od najjednostavnijih sastojaka - brašna, jaja, putera, oraha i šećera. Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
Možda vas zanima:

NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:

NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Možda vas zanima:

NEĆETE IM ODOLETI Kiflice koje su zaludele Srbiju, uz jogurt su još ukusnije
U moru recepata za ove hrskave zalogaje izdvojili smo onaj sa jogurtom, jer kiflicama obezbeđuje produženu svežinu i mekoću.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 125 g putera (maslaca)
- 500 g oštrog brašna
- kesica praška za pecivo
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g seckanih oraha
- 700 g šećera
- 2 limuna
Priprema:
Pre nego što počnete da pravite urmašice, skuvajte šećerni sirup kojim ćete preliti kolače.
U šerpu sipajte litar vode, dodajte 650 grama šećera i kuvajte dok ne počne da vri. Operite limunove, isecite ih na tanke kriške, pa ih spustite u šećerni sirup i kuvajte dok sirup ne počne da se zgušnjava. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite sirup da se ohladi.
Jaja umutite mikserom, dodajte im 50 grama šećera i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Potom postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevenim i seckanim orasima i zamesite testo. Kidajte loptice, pa svaku pritisnite između dlanova i prislonite na rende, a onda ređajte u podmazanu tepsiju.
Urmašice pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kad porumene, izvadite tepsiju iz rerne, pa zalijte kolače šećernim sirupom sa limunom i ostavite da odstoje barem preko noći.
Po želji, svaku urmašicu možete da ukrasite jezgrima oraha.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)