Zašto se oslić prodaje bez glave?
Postoji razlog zašto nikada nismo videli prednji deo ove vrste ribe.
Mnogi ljudi više vole ovu vrstu ribe zbog pristupačne cene i pogodnosti pri njenom spremanju, jer u odnosu na rečnu ribu oslić ima mnogo manje kostiju. Nažalost, u poređenju s bakalarom, pastrmkom i šaranom, oslić je manje popularan.
Za razliku od ostalih riba koje se mogu naći u prodaji, samo oslić nema glavu. Jedini razlog zašto je to tako jeste transport, pošto se oslić najviše lovi u jugozapadnom delu Atlantskog okeana, u Argentini, Urugvaju, Sredozemnom i Crnom moru, južnim delovima Afrike, u jugoistočnom delu Tihog okeana, Peruu i Čilu. Prodavci takođe ističu da je to čest slučaj i sa lososom.
Oslić je grabežljiva riba čija je populacija impresivna, iako stručnjaci smatraju da je smanjena zbog aktivnog ulova. Veličina odraslog oslića je od 30 cm do 1,5 metara. Pripada monotipskoj porodici koja obuhvata 16 vrsta. Oslić većinu vremena provodi u dubini, a više raste u lovu.
Možda vas zanima:
GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO Dugo smo bili ubeđeni da je ova hrana posna, a ustvari nije - evo i zašto
Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana, ali je dozvoljena i riba i vino.
BITNO JE DA JE UMOČITE U OVO Evo kako da vam riba za Svetog Nikolu bude mekana i sočna
Ono što je obavezno na svakoj posnoj slavskoj trpezi jeste riba. Nju možete da spremite na milion načina, a jedan od najboljih načina je rolovana skuša.
Možda vas zanima:
GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO Dugo smo bili ubeđeni da je ova hrana posna, a ustvari nije - evo i zašto
Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana, ali je dozvoljena i riba i vino.
BITNO JE DA JE UMOČITE U OVO Evo kako da vam riba za Svetog Nikolu bude mekana i sočna
Ono što je obavezno na svakoj posnoj slavskoj trpezi jeste riba. Nju možete da spremite na milion načina, a jedan od najboljih načina je rolovana skuša.
Možda vas zanima:
GREŠKA KOJU SVI PRAVIMO Dugo smo bili ubeđeni da je ova hrana posna, a ustvari nije - evo i zašto
Dan kada u crkvenom kalendaru stoji „riba“ – tada se jede posna hrana, ali je dozvoljena i riba i vino.
BITNO JE DA JE UMOČITE U OVO Evo kako da vam riba za Svetog Nikolu bude mekana i sočna
Ono što je obavezno na svakoj posnoj slavskoj trpezi jeste riba. Nju možete da spremite na milion načina, a jedan od najboljih načina je rolovana skuša.
Zbog prekomernog lova oslića na pojedinim mestima zabeleženo je drastično smanjenje brojnosti ove ribe. Ulov oslića u evropskom delu je dosta ispod nivoa, budući da su količine ove ribe poprilično iscrpljene u Crnom i Sredozemnom moru. Postoji nekoliko razloga za to - ekološki problemi, nelegalan lov, pecanje manjih riba i neregularan ribolov.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
KRALJICA UKUSA Probajte rolovanu baklavu sa suvim šljivama
Neobičan je recept koji će vam odmah prirasti za srce.
Tri trika da vam slavski kolač bude najlepši: Ovo je recept koji će vam uspeti iz prvog pokušaja
Da bi slavski kolač lepo narastao, bio iznutra mekan, a spolja sa finom koricom koja ne puca, pripremite ga po već isprobanom receptu.
MELJANIK Staro šumadijsko jelo, prste da poližeš!
Ovo starinsko jelo se priprema od kuvanog, pa pasiranog pasulja, zaprženog i zapečenog u rerni i idealno je za one koji poste.
Čkalja je ovo jelo obožavao, a Srbe vraća u detinjstvo: Ovo je bio njegov recept, strogo se držao ovih pravila
Glumac je jednom prilikom otkrio svoj recept za ovo staro jelo
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Komentari(0)