STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Printscreen/Facebook

Mogu dugo da stoje. Savršene su uz čaj.

Sastojci:

Testo:

250g svinjske masti ili maslaca sobne temperature

Možda vas zanima:

2 žumanceta

Možda vas zanima:

1 celo jaje

Možda vas zanima:

200ml toplog mleka

Možda vas zanima:

40g svežeg kvasca

Možda vas zanima:

1 kašičica šećera

Možda vas zanima:

650-700g brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Fil:

2 belanceta

100g šećera u prahu
100g mlevenih oraha
4 pune kašike pekmeza od šljiva
šećer u prahu za valjanje ružica

Priprema:

U toplo mleko sa dodatkom 1 kašičice šećera razmrviti kvasac, pa ostaviti da „nadođe“. Brašno prosejati. U posudu za mešanje umutiti penasto mast/maslac, žumanca i celo jaje. Dodati nadošli kvasac i brašno po potrebi, pa zamesiti glatko testo koje se ne lepi. Pokriti ga salvetom, pa ostaviti da na toplom odstoji oko 45 minuta da naraste.

Belanca umutiti sa šećerom, orasima i pekmezom. Nadošlo testo blago premesiti, kidati rukama testo, dlanovima prvo oblikovati kuglicu veličine loptice za ping-pong, pa oklagijom ili dlanovima oblikovati/spljoštiti u krug, na sredinu staviti po kašičicu fila, a zatim krajeve sklopiti na sredinu i stisnuti kako bi se formirao oblik ružice. Formirane ružice ređati na pleh obložen papirom za pečenje.

Peći u rerni predhodno zagrejanoj na 200C oko 20 minuta. Pečene uvaljati u šećer u prahu.
Od ove količine izađe oko 30-tak ružica.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading