MOSKVA ŠNIT Originalni recept za omiljenu beogradsku tortu

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Hotel „Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.

moskva
Printscreen/Instagram

Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.

Sastojci:

Za 4 kore:

16 belanaca

Možda vas zanima:

16 kašika šećera

Možda vas zanima:

24 kašike mlevenih oraha

Možda vas zanima:

4 kašike mlevenih lešnika

Možda vas zanima:

4 kašike brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Za fil:

16 žumanca
12 kašika šećera
1 puding od vanile
500 ml mleka
1 kašika gustina
250 gr maslaca
Za nadev i ukrašavanje:

500 ml slatke pavlake
500 gr višanja
1 manja konzerva ananasa
150 gr pečenih, seckanih lešnika (originalno badema)

Priprema:

Mikserom umutiti 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam. Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom. Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći oko 12-13 minuta na 200°S. Ponovite postupak i za preostale tri kore.

Za fil dobro umutiti žumanca i šećer, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati u umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti a onda mu dodati umućeni maslac. Pred filovanje umutiti slatku pavlaku.

Slaganje torte:

Prva kora — fil, višnje, seckani lešnici i umućena slatka pavlaka
druga kora — fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatka pavlaka
treća kora — fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka — četvrta kora, koja se ukrašava po želji.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading