MOSKVA ŠNIT Originalni recept za omiljenu beogradsku tortu
Hotel „Moskva” zaštitio je ovaj recept kao svoj originalni brend.

Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama.
Sastojci:
Za 4 kore:
16 belanaca
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Možda vas zanima:

UKUSNE STARINSKE BUHTLE: Originalni recept po kojem su ih pravile naše bake
Fine, starinske buhtle mogu biti ukusna večera uz šoljicu mleka ili čaja, ili slatki doručak za lepši početak dana.

STARINSKE RUŽICE IZ BAKINE SVESKE Savršene su uz čaj i kafu i mogu dugo da stoje
Starinske ružice sa orasima i pekmezom od šljiva.
Za fil:
16 žumanca
12 kašika šećera
1 puding od vanile
500 ml mleka
1 kašika gustina
250 gr maslaca
Za nadev i ukrašavanje:
500 ml slatke pavlake
500 gr višanja
1 manja konzerva ananasa
150 gr pečenih, seckanih lešnika (originalno badema)
Priprema:
Mikserom umutiti 4 belanca, zatim postepenim dodavanjem 4 kašike šećera izmiksati u gušći šam. Dodati 1 kašiku brašna, 6 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku mlevenih lešnika. Lagano promešati varjačom. Sipati u pleh veličine 23 x 33 cm i peći oko 12-13 minuta na 200°S. Ponovite postupak i za preostale tri kore.
Za fil dobro umutiti žumanca i šećer, zatim dodati gustin i puding koji su razmućeni sa 150 ml mleka i sve lepo sjediniti. Ostatak mleka staviti da prokuva i dodati u umućenu smesu. Na tihoj vatri kuvati uz neprestano mešanje varjačom. Fil ohladiti a onda mu dodati umućeni maslac. Pred filovanje umutiti slatku pavlaku.
Slaganje torte:
Prva kora — fil, višnje, seckani lešnici i umućena slatka pavlaka
druga kora — fil, ananas isečen na kockice, lešnik i slatka pavlaka
treća kora — fil, višnje, ananas, lešnik i slatka pavlaka — četvrta kora, koja se ukrašava po želji.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)