OPORAVLJA JETRU, ČISTI CREVA, PODIŽE IMUNITET: Rasol od kiselog kupusa je lek za sve!
Bake su imale rešenje za sve!

Rasol sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi bržeg delovanja preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima.
Tri kašičice blagog rasola popijene pre obroka pomažu osobama sa hroničnm zatvorom.
Šta to sve ima ovaj napitak, zbog čega se izuzetno ceni kao lek? U njega su se, pre svega, „preselili“ svi vitamini iz kiselog kupusa. Prvenstveno sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, savršenim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa. U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najređih, koji pomaže lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.
Shutterstock
Iskustvo narodne medicine pokazalo je da je rasol delotvorniji ukoliko se, prilikom kiseljenja, između redova kupusa stavlja lišće vinove loze, grožđe, dunje isečene na kriške ili jabuke, kim, komorač. I obavezno, što manje soli.
S obzirom na to da mineral kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, rasol bi trebalo da piju i oboleli od reume i gihta. Svakodnevno pijenje ovog soka između obroka pomaže kod dijareje i upale creva. Protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litar rasola, tokom celog dana u malim gutljajima, u trajanju od tri do četiri nedelje. Zbog toga što ubrzava varenje, rasol se preporučuje kao važan sastojak dijete za mršavljenje. Mlečna kiselina u njemu jača imuni sistem i obnavlja crevnu floru.
Fitonutrijenti kao sastojak štite organizam od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja membrana ćelija.
Rasol sadrži i enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma, zbog čega se i preporučuje kod mamurluka. Pristalice narodne medicine tvrde i da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma pluća, želuca, creva i prostate. A uzimanje svakih pola sata jedne velike kašike ovog napitka može pomoći u pročišćavanju bronhija od hroničnog kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, rasol treba uzimati duže vreme, između mesec do mesec i po. U kombinaciji sa sokom od šargarepe odličan je za osobe kod kojih je dokazan manjak kalcijuma ili imaju osteoporozu.
Prilikom konzumiranja rasola treba voditi računa da ne sme biti slan, a ukoliko jeste, treba ga razrediti vodom.
Rasol je dobar i protiv nagluvosti. Uveče, pre spavanja, rasolom treba nakvasiti vatu, a onda je tako nakvašenu staviti u uvo. Sa vatom treba prespavati i ujutru je izvaditi. Postupak treba ponavljati sve dok nagluvost nestane, a zagovornici narodne medicine tvrde da daje odlične rezultate.
Izvor: Novosti
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće
Komentari(0)