OPORAVLJA JETRU, ČISTI CREVA, PODIŽE IMUNITET: Rasol od kiselog kupusa je lek za sve!
Bake su imale rešenje za sve!

Rasol sadrži obilje vitamina i minerala koji se nalaze u kupusu, zbog čega se radi bržeg delovanja preporučuje puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima.
Tri kašičice blagog rasola popijene pre obroka pomažu osobama sa hroničnm zatvorom.
Šta to sve ima ovaj napitak, zbog čega se izuzetno ceni kao lek? U njega su se, pre svega, „preselili“ svi vitamini iz kiselog kupusa. Prvenstveno sadrži ogromne količine vitamina C, inače najboljeg saveznika protiv prehlade. Bogat je i vitaminom E, savršenim antioksidansom, vitaminom K, važnim za koagulaciju, kao i vitaminima B kompleksa. U njemu se nalazi vitamin U, jedan od najređih, koji pomaže lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Od minerala u rasolu su zastupljeni kalijum, kalcijum, fosfor, sumpor koji mu daje antiseptična svojstva. Osim ovih, u zavidnim količinama prisutni su i gvožđe, bakar, cink i magnezijum.
Shutterstock
Iskustvo narodne medicine pokazalo je da je rasol delotvorniji ukoliko se, prilikom kiseljenja, između redova kupusa stavlja lišće vinove loze, grožđe, dunje isečene na kriške ili jabuke, kim, komorač. I obavezno, što manje soli.
S obzirom na to da mineral kalijum podstiče izlučivanje vode iz organizma, rasol bi trebalo da piju i oboleli od reume i gihta. Svakodnevno pijenje ovog soka između obroka pomaže kod dijareje i upale creva. Protiv čira na želucu preporučuju se tri čaše do litar rasola, tokom celog dana u malim gutljajima, u trajanju od tri do četiri nedelje. Zbog toga što ubrzava varenje, rasol se preporučuje kao važan sastojak dijete za mršavljenje. Mlečna kiselina u njemu jača imuni sistem i obnavlja crevnu floru.
Fitonutrijenti kao sastojak štite organizam od slobodnih radikala, uzročnika oštećenja membrana ćelija.
Rasol sadrži i enzime koji učestvuju u detoksikaciji organizma, zbog čega se i preporučuje kod mamurluka. Pristalice narodne medicine tvrde i da smanjuje mogućnost nastanka karcinoma pluća, želuca, creva i prostate. A uzimanje svakih pola sata jedne velike kašike ovog napitka može pomoći u pročišćavanju bronhija od hroničnog kašlja. Da bi se dobio željeni efekat, rasol treba uzimati duže vreme, između mesec do mesec i po. U kombinaciji sa sokom od šargarepe odličan je za osobe kod kojih je dokazan manjak kalcijuma ili imaju osteoporozu.
Prilikom konzumiranja rasola treba voditi računa da ne sme biti slan, a ukoliko jeste, treba ga razrediti vodom.
Rasol je dobar i protiv nagluvosti. Uveče, pre spavanja, rasolom treba nakvasiti vatu, a onda je tako nakvašenu staviti u uvo. Sa vatom treba prespavati i ujutru je izvaditi. Postupak treba ponavljati sve dok nagluvost nestane, a zagovornici narodne medicine tvrde da daje odlične rezultate.
Izvor: Novosti
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?
Komentari(0)