RIBA NA MANASTIRSKI NAČIN: Ukusna i bez neprijatnog mirisa
Riba tokom posta je jedna od glavnih namirnica koju koristimo za spremanje posne trpeze. Pored toga je vrlo zdrava o sadrži brojne vitamine i minerale.

Riba na manastirski način je jedan od najboljih načina za spremanje ribe.
Potrebni sastojci:
- 3 parčeta oslića
- 1 glavica belog luka
- suncokretovo ulje
- svež peršun
- suvi začini
- origano, bosiljak, mirođija
- maslinovo ulje
- limun po želji

Način pripreme:
Možda vas zanima:

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
Možda vas zanima:

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
Možda vas zanima:

Ručak sa kupusom na posni način: Uživaćete u ukusu (VIDEO)
Kupus može da bude deo brojnih posnih recepata

Tradicionalni recept iz Šumadije: Šumadijski prebranac
Prebranac, ili gravče na tavče, jedno je od omiljenih jela u Šumadiji i širom Srbije, ali šumadijska verzija ima poseban šmek zahvaljujući dodatku slanine, luka i bogatstvu ukusa koje se postiže sporim pečenjem u zemljanom loncu.
Potrebno je ribu oprati, pa osušiti papirom. Zatim napraviti marinadu od suvih začina i ulja. Ukoliko volite sveže začine, možete ih koristiti. Ukus će još više doći do izražaja. Posle toga ribu možete iseći na komade ili peći celu. Ukoliko je pečete u komadima, dobro utrljajte marinadu, a ako ste se ipak odlučili za drugu varijantu spremanja, zasecite ribu i u proreze sipajte marinadu. Posle toga je potrebno ostaviti ribu da stoji dva sata u frižideru.
Ribu peći u plehu na papiru za pečenje. Ako pečete u komadu, svaki komad zaliti još kašikom ulja. Po želji možete dodati limun, staviti ga u proreze ili iscediti sok po komadima. Prekrijte folijom i pecite na 200 stepeni pola sata. U ostatak marinade dodajte beli luk i zalijte vrelu ribu. Pecite još 15 minuta bez folije. Posle vratite foliju da riba upije ukuse.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)