KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Sigurno da ćete se iznenaditi.

riba
Shutterstock

 

Danas je počeo Božićni post, a mnogi uskoro slave i veliku posnu slavu Svetog Nikolu te vam mi donosimo spisak najzdravijih riba koja možete kupiti u obližnjim marketima. Zanimljivo je da se riba šaran ne nalazi na spisku zdravih riba. Pošto je mahom tovljena u ribnjacima, dabas je njeno zdravlje po ljudski organizam diskutabilno.

Ovo je spisak 9 najzdravijih riba na svetu:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Atlantski losos: Kažu da omega 3 masne kiseline koje se nalaze u crvenom mesu ove ribe mogu da utiču na biološki sat čoveka, što znači da može da uspori naše starenje. Trenutna cena ove ribe po kilogramu je 2.299,00 rsd.

2. Zubatica: Ova plava riba se smatra izuzetno korisnom za čoveka jer sadrži obilje fosfora, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i gvožđa. Vrlo teško ju je naći na našem tržištu.

3. Atlantska haringa: Ova riba se smatra masnijom ribom, ali omega 3 masne kiseline koje sadrži, od velike su koristi za kardiovaskularni sistem čoveka.

4. Jezerska zlatovčica je riba koja živi u slatkim vodama. Njeno meso je masno skoro kao meso lososa, ali se ne suši kada se termički obradi.

5. Girice - Inćuni ili sardele, su vrsta ribe koja ima toliko proteina da može da parira bilo kojem mesu. S druge strane njene kalorijske vrednosti su male. Bogata je vitaminima i mineralima koji su potrebni čoveku da bi normalno funkcionisao. Girice spadaju u najjeftiniju ribu na našem tržištu a cena joj je do 300 dinara po kilogramu.

KOD NAS JE NAJJEFTINIJA, A TOLIKO JE ZDRAVA Ovo je spisak najzdravijih riba, jedna košta samo 300 dinara po kilogramu Shutterstock
 

6. Skuša - ova riba je savršena za svaku dijetu jer sadrži malo kalorija a monogo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam.

7. Pastrmka - Ako samo jednom nedeljno budete jeli pastrmku možete sniziti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve i izbeći probleme sa pamćenjem u starosti.

8. Sardina - Ova mala riba se dobro apsorbuje u ljudskom organizmu i odličan je izvor proteina. Sardina sadrži čitav kompleks vitamina (A, B12, B6, D) iriblje ulje, koje snižava holesterol.

sardine Shutterstock
 

9. Tuna - ova riba je puna omega 3 i omega 6 masnih kiselina što je svrstava u jednu od najkorisnijih riba.

U trgovinskim lancima brancin košta 1.099, orada 1.000, a losos-filet 2.300 dinara. U ribarnicama se pastrmka prodaje za oko 650, a očišćena za 780 dinara. Orada je 1.200 dinara, brancin 1.450 dinara, dok skuša košta oko 950 dinara.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading