JELO I ZA CARA I ZA SIROMAHA Bungur je bio glavna hrana za kada se obavljaju teški poslovi (RECEPT/VIDEO)

Lepote Srbije

08:04

Gastronomija 0

Da li znate šta je bungur i od čega se priprema?

JELO I ZA CARA I ZA SIROMAHA Bungur je bio glavna hrana za kada se obavljaju teški poslovi (RECEPT/VIDEO)
Shutterstock/Bungur pšenica

U knjizi "Kuvar zdrave hrane naših baka i dedova”, autora Jovana Maksimovića, nalazi se recept za jelo "bungur". Autor navodi da je recept za to jelo zabeležio učitelj Jeremija Pavlović iz Kragujevačke Jasenice u svojoj zbirci narodnih umotvorina, pa dalje navodi da je to jelo prastaro (u odnosu na XIX vek) te da se smatra za slavsko i veoma izdašno.

Bungur je jelo za koje kažu da je nastalo još u staroj Persiji i da je bilo idealno pred teške radove u polju. Osnovne namirnice koju su potrebne za pripremu bungura je lomljena pšenica zvana bulgur i dimljeno svinjsko meso.

JELO I ZA CARA I ZA SIROMAHA Bungur je bio glavna hrana za kada se obavljaju teški poslovi (RECEPT/VIDEO) Shutterstock/Bungur pšenica
 

Bungur je staro srpsko jelo, koje se nekada spremalo često i skoro u svakoj kući, a bio je glavna hrana za kada se obavljaju teški poslovi. Kažu da je ukusnije kada se priprema, tj. kuva za više osoba i da se jede bez hleba.

Ovo zdravo i ukusno jelo, sada gotovo potpuno zaboravljeno, nekada je bilo sastavni deo bogate srpske trpeze.

Bungur je starovremensko jelo koje se nekada spremalo u selima oko Zapadne Morave i smatralo se da je po ukusu i kvalitetu takvo da se može služiti i na carskim dvorovima, što se i dešavalo, ali i na trpezama najvećih siromaha. Priča se da je svaka kuća u stara vremena imala kameni žrvanj na kome se mlela pšenica za bungur.

Na bunguru su odrastale generacije i generacije naroda ovog dela Srbije, a onda je pao u zaborav sve do 2016. godine, kada su meštani sela Vujetinci odlučili da ovo jelo otrgnu od zaborava tako što su bunguru u čast organizovali svetkovinu.

Bungur se priprema od prekrupe pšenice sa dodacima onoga što se u kući zatekne - dosta kajmaka, sira, povrća i ako je domaćin imućniji, pilećeg ili nekog drugog mesa i na pripremi ovog jela se nikada nije štedelo. Nekada se spremao često i skoro u svakoj kući.

Sastojci - Gusti bungur(Milijan Stojanić):

700 grama pšenice,

300 grama kajmaka,

2 decilitra mleka

i so.

Način pripreme:

Očišćenu i opranu pšenicu kuvati oko jedan sat da se zrna ne raspadnu. Pšenicu ocediti, ohladiti i samleti na vodenicu za meso. Tako pripremljenu pšenicu staviti u posudu, naliti vodom, posoliti i staviti da se kuva. U toku kuvanja naliti sa manjom količinom vode, ali voditi računa da ne ostane mnogo tečnosti. Kada je pšenica kuvana, staviti kajmak sa mlekom, izmešati i služiti.

Prijatno!

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading