UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..

U poslednje vreme sve više saznajemo o kvascu, te o njegovom lošem dejstvu u kombinaciji sa belim brašnom. Zbog toga pronalazimo najbolja rešenja, kako da pripremimo testo bez kvasca, a da ono zadrži svoju mekoću i prijatan ukus..

Kada su uštipci u pitanju, rešenje je tu!
Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusne i zdrave uštipke, bez kvasca, pa čak i bez mleka.. U nekim receptima se koristi soda, a u originalnom vam čak ni ona nije neophodna..
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.
Osnovni recept
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.
Možda vas zanima:

BELA ČORBA, NAJBOLJI RECEPTI Najčešće se priprema sa piletinom, ali vi možete da odaberete neko drugo meso (FOTO/RECEPTI)
Kada nastupe jesen i zima, i dugi hladni dani, naša ishrana se dosta menja.. Tada za ručak najčešće pripremamo čorbice i supice koje nas fino ugreju. Osim što nas ugreju verno čuvaju naš imunitet, što je i više nego bitno tokom tih hladnijih dana. Posebno kada su temperature promenljive, kao što jesu, svake godine sve više..

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
2 jajeta
500 gr brašna
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Odvojite žumanca i belanca, pa prvo žumanca ulupajte penasto. Dodajte zatim vodu, postepeno, i mešajte. Kada se žumanca i voda sjedine, takodje postepeno dodajte brašno. Takodje mešajte neprestano, laganim pokretima, da se sve lepo sjedini.
Nemojte miksirati, već to činite varjačom. Mikser radi dosta brže, pa tako može da nestane vazdušast izgled koji je neophodan da bi uštipci bili mekani.
Belanca umutite posebno u čvrsti sneg, pa takodje dodajte smesi i promešajte sve par puta, laganim pokretima, kako bi se sjedinilo, ali je potrebno da smesa i dalje ostane vazdušasta..
Od dobijene smese, kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Pecite sa svih strana da fino porumene, pa izvadite na ubrus da se ocede od viška masnoće. Poslužite dok su topli, uz priloge po želji…To može biti kiselo mleko, ajvar, kajmak ili pak neko suhomesnato, salata..
***Ukoliko želite da izbegnete nezdrave masnoće, za prženje koristite maslinovo ulje, ili neko drugo hladno cedjeno, devičansko..Jeste potrebno dosta ulja, ali, preporučujem da uštipke pržite u dubokoj a užoj šerpi. Prženje će ići malo sporije, ali nećete potrošiti dosta ulja kao kod neke duboke i šire šerpe..
Shutterstock/Uštipci
Uštipci sa jogurtom
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
2 jajeta
13 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 čaša jogurta
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Jaja umutite penasto, sa malo soli. Brašno pomešajte sa pecivom pa postepeno sipajte u jaja i mutite dalje, najbolje žicom za mućenje.. Na kraju, takođe postepeno, dodajte jogurt i umutite još malo, da se napravi kompaktno testo. Biće lepljivo, a takvo je i potrebno..
Testo vadite kašikom pa spuštajte u vrelo ulje i pržite sa svih strana, da dobije finu zlatnu boju.. Vadite potom na ubrus da se uštipci ocede od viška masnoće, pa poslužite dok su topli..
Shutterstock/Uštipci
Uštipci sa kiselim mlekom
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
4 jajeta
1 čaša kiselog mleka
16 kašika brašna
1 prašak za pecivo
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Kao i u prethodnim receptima, najpre umutite jaja sa malo soli, penasto, zatim dodajte kiselo mleko pa promešajte. Postepeno dodajte brašno, koje ste pomešali sa pecivom, pa mutite varjačom ili žicom, laganim pokretima, da se sve fino sjedini..
Dobijeno testo vadite kašikom i spuštajte u vrelo ulje, pa pecite sa svih strana da fino porumeni.. Vadite na ubrus da se ocede od viška masnoće, pa jedite dok je još toplo, mekano i mirisno..
Shutterstock/Uštipci
Uštipci bez jaja
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo
1 šolja mlake vode
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Najjednostavniji recept, sa sastojcima koje svi imamo u kući.. Ponekada nam fali mleko, ili jaja a za pripremu ovog recepta vam ništa od toga i neće biti potrebno..
Dakle, pomešajte brašno, pecivo i so, zatim postepeno sipajte vodu i mešajte da se napravi kompaktno, lepljivo testo. Uštipke pržite istim postupkom pa poslužite dok su topli..
Shutterstock/Uštipci
Uštipci sa integralnim brašnom
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
2 jajeta
2 kašike krem sira
1/2 čaše kisele pavlake
300 mililitara jogurta
5 kašika pšeničnog brašna
10 kašika ovsenog brašna
1 kašičica sode
soli po ukusu
Postupak pripreme:
Najpre jaja umutite penasto, zatim u njih dodajte krem sir (može i sitan sir, ili feta, samo ne tvrdi), pavlaku i jogurt, pa dobro promešajte da se sastojci sjedine..
Pomešajte obe vrste brašna sa sodom i malo soli, pa postepeno dodajte u smesu i mutite da se sve lepo sjedini. Testo će takodje biti lepljivo, ali je potrebno da lako klizi sa kašike kada želite da sipate u šerpu.. Dakle, dobijeno testo sipajte kašiku po kašiku u vrelo ulje, pa pecite dok ne porumeni..
Fini i najzdraviji uštipci su spremni, a preporučujem da ih poslužite uz domaći ajvar – odlična kombinacija!
Shutterstock/Integralni uštipci
Uštipci od heljdinog brašna
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
2 jajeta
1/2 šolje kisele vode
1 šolja heljidnog brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike maslaca
Soli po ukusu
Postupak pripreme:
Isti postupak – jaja umutite pa dodajte vodu i promešajte. Dodajte zatim brašno i pecivo, postepeno, pa mešajte da se testo fino ujednači.. Na kraju dodajte dve kašike rastopljenog maslaca, ili margarina, kao i malo soli, pa još jednom sve promešajte..
Testo je takođe lepljivo, a nešto tamnije nego od običnog brašna.. Pecite uštipke istim postupkom, pa vadite da se ocede od viška masnoće.. Uštipci će takodje biti tamniji, možda manje lepi ali jednako ukusni. I, najzdraviji!
Shutterstock/Uštipci od heljde
Eto, to su neki recepti za koje znam, provereni.. Samo ispratite recepte i uštipci će sigurno biti uspešni.. Nema neke nauke, niti posebne tehnike – samo par sastojaka i malo vremena! Idealni su kao brzi doručak, ili večera, a takodje ih možete jesti i za ručak, umesto hleba.. Nema čekanja da testo naraste, a još ako odaberete ove zdravije verzije, dobićete veoma fin obrok, bez griže savesti i mislima o kilogramima..
Prijatno!

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)