NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Shutterstock

Tufahija, množina tufahije. Potiče tursko tṹffahiye od arapskog (تفاح (tuffàh) - jabuka).

Priprema:


Tufahije se pripremaju tako što se oljušte jabuke, očiste od semena i kuvaju u slatkoj vodi uz dodatak soka od limuna.

Fil se pravi od: maslaca, mlevenih oraha ili badema, pavlake, šećera i šlag-pene. Takav kolač se ukrašava višnjom na vrhu, a može se dodavati džem od kajsija ili drugog voća.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posebno se pravi fil tako što se umuti maslac, belance i slatka pavlaka. U umućenu smesu dodaju se po želji mleveni orasi, mleveni badem i mlevena kafa, dok se ne ujednači.

Filom se napune jabuke i preliju šećernim sirupom (šerbetom) i ukrase šlagom. Na vrh svake ovako prelivene jabuke se stavlja višnja ili trešnja.

Tufahije se služe hladne.

Prijatno!

Izvor: vikipedija

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading