NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije

Jelena Vamović

08:00

Gastronomija 0

Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.

NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Shutterstock

Tufahija, množina tufahije. Potiče tursko tṹffahiye od arapskog (تفاح (tuffàh) - jabuka).

Priprema:


Tufahije se pripremaju tako što se oljušte jabuke, očiste od semena i kuvaju u slatkoj vodi uz dodatak soka od limuna.

Fil se pravi od: maslaca, mlevenih oraha ili badema, pavlake, šećera i šlag-pene. Takav kolač se ukrašava višnjom na vrhu, a može se dodavati džem od kajsija ili drugog voća.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posebno se pravi fil tako što se umuti maslac, belance i slatka pavlaka. U umućenu smesu dodaju se po želji mleveni orasi, mleveni badem i mlevena kafa, dok se ne ujednači.

Filom se napune jabuke i preliju šećernim sirupom (šerbetom) i ukrase šlagom. Na vrh svake ovako prelivene jabuke se stavlja višnja ili trešnja.

Tufahije se služe hladne.

Prijatno!

Izvor: vikipedija

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading