NEIZBEŽNA NA NOVOPAZARSKOJ TRPEZI Tufahije su vrsta vrlo slatkog deserta, kolača, poreklom iz Persije
Na Balkansko poluostrvo došle su sa turskim osvajačima. Tufahija označava slatko jelo od kuvanih jabuka u šećeru filovanih orasima.
Tufahija, množina tufahije. Potiče tursko tṹffahiye od arapskog (تفاح (tuffàh) - jabuka).
Priprema:
Fil se pravi od: maslaca, mlevenih oraha ili badema, pavlake, šećera i šlag-pene. Takav kolač se ukrašava višnjom na vrhu, a može se dodavati džem od kajsija ili drugog voća.
Možda vas zanima:
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Možda vas zanima:
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Možda vas zanima:
UŠTIPCI BEZ KVASCA ZA SVAČIJI UKUS Evo nekoliko recepata kako da pripremite ukusnu i zdravu užinu, čak i bez mleka (FOTO/RECEPTI)
Mekani i vazdušasti uštipci su uvek dobar zalogaj, sami za sebe ili uz glavno jelo, predjelo.. Još su ih naše bake pravile, i to često.. Poznata je priprema sa kvascem, uz pomoć kojeg lepo narastu i budu vazdušasti..
SALENJACI IZ 1916. Priprema je skroz jednostavna, a puniti ih je najbolje domaćim pekmezom od šljiva
Salenjaci po receptu iz 1916. godine.
Posebno se pravi fil tako što se umuti maslac, belance i slatka pavlaka. U umućenu smesu dodaju se po želji mleveni orasi, mleveni badem i mlevena kafa, dok se ne ujednači.
Filom se napune jabuke i preliju šećernim sirupom (šerbetom) i ukrase šlagom. Na vrh svake ovako prelivene jabuke se stavlja višnja ili trešnja.
Tufahije se služe hladne.
Prijatno!
Izvor: vikipedija
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)