SKUVAJTE LEKOVIT SOK OD ZOVE Evo najboljeg zdravog recepta za, svima nama, omiljeni čarobni napitak (RECEPT)

Lepote Srbije

10:13

Gastronomija 0

Sirup od zove je tradicionalni narodni recept u našim krajevima

SKUVAJTE LEKOVIT SOK OD ZOVE Evo najboljeg zdravog recepta za, svima nama, omiljeni čarobni napitak (RECEPT)
Printscreen: vikipedija

Zova ili bazga je jedna od najdrevnijih biljnih vrsta na tlu evropskog kontinenta, a po svojoj lekovitosti je bila poznata od davnih vremena. Sok od zove je tradicionalni domaći napitak i sastavni deo slatke zimnice u našim krajevima. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🌿 (@zdravoizeleno)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Verovatno se svako od vas priseti toplih sunčanih letnjih dana kada se zova bere i bakinog špajza na čijim se policama krio ovaj čudesni i lekovit osvežavajuć napitak.

 

Sok od zove je narodni eliksir zdravlja, ukusan je i retko ko mu može odoleti. Za time nema nikakve potrebe, budući da je reč o izuzetno blagotvornom prirodnom napitku.

Skrenućemo pažnju i na eventualne mere opreza i slučajeve u kojima bi ipak trebalo pripaziti sa ovim lepim sokom.

 

 

Lekovita zova

Bazga ili zova je od davnina poznata po lekovitim svojstvima. Delom je jestiva, tako da se u pripremi lekovitih preparata koriste i njeno cveže, bobice, listovi, pa čak i kora i koren.

Ovde ćemo govoriti o pripremi i lekovitosti domaćeg soka od cvetova zove, ali pre svega ćemo se upoznati sa svim blagotvornim svojstvima koje ova biljka u celini ima za ljudski organizam i zdravlje.

SKUVAJTE LEKOVIT SOK OD ZOVE Evo najboljeg zdravog recepta za, svima nama, omiljeni čarobni napitak (RECEPT) Printscreen: vikipedija
 

Zova je kasno prolećno cveće, cveta od maja do juna, lepim, beličastim tanjirasto formiranim razgranatim cvetićima. Spremna je za branje kada se na cvetovima uočava i bledožuti prah. Sami cvetovi imaju aromatičan i prijatan miris. Na jesen je zova precvetala, a namesto cvetića rastu sitne tamnoljubičaste, gotovo crne bobice.

Svi delovi zove mogu da se upotrebe za pripremu zdravih i lekovitih prirodnih proizvoda i poslastica. Cvetovi se mogu sušiti za pripremu čaja, a sveži se koriste za spremanje soka o kom ovde govorimo. Bobice takođe mogu da se suše, a sveže se upotrebljavaju za spremanje zimnice, finog domaćeg pekmeza, džemova i marmelada.

SKUVAJTE LEKOVIT SOK OD ZOVE Evo najboljeg zdravog recepta za, svima nama, omiljeni čarobni napitak (RECEPT) Shutterstock/Precvetala zova

Kada sušimo cvetove, važno je da oni ne potamne i ne promene boju. Listove beremo kada su potpuno razvijeni, a kora stabla se struže na proleće.

Smatra se da je zova izuzetno lekovita biljka, a u narodnoj medicini se koristi na razne načine. Lekoviti sastojci koji se nalaze u samoj biljci imaju veoma snažna svojstva koja promovišu ljudsko zdravlje.

Zova obiluje vitaminima, posebno vitaminima C i A, sadrži glikozide, tanine, flavonide, karoten i rutin.

SKUVAJTE LEKOVIT SOK OD ZOVE Evo najboljeg zdravog recepta za, svima nama, omiljeni čarobni napitak (RECEPT) Printscreen: vikipedija
 

Svi se ovi sastojci mogu naći u cvetovima od kojih se priprema ukusni i zdravi sirup. Bobice zove su pune vitamina a, C, B i E, a takođe sadrže karotenoide, tanine, organske kiseline i alkaloide.

Lekovita primena soka od zove

Lekovitost zove dolazi do izražaja u mnogim pripravcima iz narodne kuhinje. Koristi se za obloge, za pripremu čaja, drugih preparata i nadasve poznatog osvežavajućeg soka. Sok od zove je verovatno najomiljeniji način konzumacije ove divne blagotvorne biljke.

 

 

Zdravlje respiratornih organa

Još od vremena Hipokrata znalo se da je sok od nazge veoma koristan za lečenje pluća i disajnih puteva. Regularna konzumacija soka od bazge može da ublaži delovanje više vrsta virusa koji napadaju respiratorne organe, te tako spreči ili pomogne u tretmanu gripa i prehlada.

Zova podstiče rad imunog sistema i tako dodatno štiti organizam od pojave gripa i prehlade; ona pomaže telu da razvija proteine koji su od posebne važnosti za pravilan rad našeg imunog sistema. Cvetovi zove posebno aktivno deluju u zaštiti dosajnih puteva i sinusa kada se kombinuju sa drugim biljnim sastojcima, poput kantariona.

 

 

Pospešuje znojenje i izlučivanje tečnosti

Cvetovi zove se od davnih vremena upotrebljavaju u narodnoj medicini kao lek za snižavanje temperature. Sastojci koji se u njima nalaze podstiču znojenje i na taj način obaraju visoku temperaturu. Osim soka, veoma je lekovit čaj od cvetova zove, koji se koristi za podsticanje mokrenja; deluju diuretički i olakšavaju sve tegobe vezane za mokraćne puteve. To takođe sprečava nakupljanje tečnosti u telu i pomaže kod regulisanja šećera u krvi, te izbacivanja toksina.

 

 

Mršavljenje

Sastojci koji se nalaze u zovi imaju diuretički efekat i sprečavaju zadržavanje tečnosti u telu. Na taj način, podstiču prirodno gubljenje kilograma. Sok od zove nije zamena za drugu hranu i nije čudotvorni preparat za mršavljenje, već izvrstan prirodni proizvod koji vam može pomoći da izgubite suvišne kilograme, a pritom učinite i nešto korisno za svoje zdravlje.

 

 

Prirodni čistač organizma

Sok od zove, kao i drugi proizvodi, poput čaja, pomažu našem telu da se reši viška otrova iz organizma, pogotovo iz želuca i krvi. Prema nekim istraživanjima, ova blagotvorna biljka prirodno pročišćava krv i dovodi sam sastav krvi u ravnotežu, što znači da prirodno pomaže balansiranju tvari koje su u njoj nalaze. Osim toga, posebno je delotvorna kod oslobađanja želuca od viška kiseline.

 

 

Protiv bolova i upala

Zova pomaže kod bolnih stanja poput reume i tegoba kao što su groznica i grip. Takođe ublažava upalne procese u telu, poput peckanja u očima ili na koži. Pomenuli smo da ima veoma pozitivno delovanje na jačanje odbrambenog sistema ljudskog organizma, što je sveukupno čini izvrsnom i kao preventivom i saveznikom u lečenju ovoh tegoba. Sok od zove nije lek, ali može dosta da unapredi naše zdravlje i predupredi nastanak neželjenih tegoba i stanja.

 

 

Da li je zova otrovna?

Zeleni delovi biljke zove mogu da budu opasni za organizam, ako se ne obrade kuvanjem. Koren, listovi, stablo i zelene bobice zove sadrže otrovne materije, cijanogene glikozide, koji mogu da naštete našem telu. Zato je neophodno da ih na pravi način tretiramo.

Ovi sastojci su u poslednje vreme u fokusu iostraživača koji su u potrazi za načinima na koji bi se oni mogli iskoristiti u lekovite svrhe.

 

 

Nezrele bobice i zeleni delovi zove mogu da izazovu trovanje, praćeno bolovima u stomaku, smetnjama pri varenju, povraćanjem otežano disanje, pa čak i gušenje, zatim mučninu i dijareju. Obavezno ih prokuvajte pre upotrebe; skuvani, ovi delovi su itekako korisni za zdravlje.

Zrele bobice i cvetovi su potpuno bezbedni za korišćenje. Sirup se sprema od svežeg cveta zove i nema nikakvih nuspojava. Veća količina nekuvanih zrelih bobica neće izazvati trovanje, ali može da uzrokuje teškoće sa varenjem i osećaj mučnine.

 

 

Sok od zove u trudnoći

O delovanju zove i proizvoda od zove na telo trudnica i nerođene bebe nema konkretnih naučnih dokaza, ali se obično savetuje da se izbegava. Trudnoća je stanje u kome je organizam žene ustrojen na poseban način, u njemu se odvijaju reakcije i procesi koji nisu uobičajeni u regularnoj situaciji i zbog toga nije pozdano primenjivati biljne preparate, osim onih za koje je utvrđeno da blagotvorno deluju na organizam trudnice i plod. Ne postoje konkretni dokazi o štetnosti zove za trudnice, ali je preporučljivo da se izbegava, kao i u periodu dojenja.

 

 

Sok od zove i zdravlje muškaraca

Prema nekim verovanjima narodne medicine, sok od zove je štetan za muškarce, mada ni o ovom podatku nema konkretnih naučnih dokaza. Moderna medicina, pak, nije pronašla nikakav dokaz da sok od zove na bilo koji način može da negativno utiče na zdravlje muškaraca i njihovu potenciju.  Zbog čega se veruje da je sok od bazge opasan za muškarce, do danas nije u potpunosti jasno, ali postoji nekoliko zanimljivih narodnih verovanja.

Prema jednoj priči, do nesporazuma je došlo kada je jedna baka ostala bez soka i nije mogla da posluži sve goste.

Da bi se izvukla iz neprijatne situacije, a znamo da je gostoprimstvo jedan od najvećih i najcenjenijih kvaliteta naših krajeva, ona je tada rekla kako ne valja da muška deca piju sok od zove. Savremena medicina, ipak, nije pronašla nikakav dokaz u prilog ovoj izjavi.

 

 

Sok od zove i sterilitet

Nepravedno se veruje da sok od zove utiče na mušku potenciju i izaziva sterilitet. Zamršena verovanja i neprovereni podaci često navode na sumnju da može nepovoljno da utiče i na plodnost kod žena, ali nikakvih naučnih dokaza nema za to. Štaviše, ima trudnica koje regularno konzumiraju sok od zove, bez ikakvih posledica. Isti je slučaj i sa muškarcima. Nema pouzdanih dokaza da zova štetno utiče na plodnost muškaraca i žena.

Priprema soka od zove

Prema narodnom običaju, cvetovi zove se beru samo tokom vedrih, sunčanih dana, kada su potpuno rastvetali i na njima se vidi sladonosni žućkasti prah, odnosno polen. To znači da je zova u punom cvatu i spremna za oprađivanje, slatka i aromatična.

Naravno, treba voditi računa o mestu na kome se zova bere, pogotovo zato što ona voli skrovita, senovita i vlažna mesta; često će nići i u zagađenim prostorima, poput kanala i uz ograde, pa treba uvek paziti. Ako je sami berete, pokušajte da nađete žbun koji raste u čistom okruženju i sakupite mirisne cvetove raskošne i nežne majske čarobnice.

 

 

Kako napraviti sok od bazge ili zove, sledi u nastavku.

Recepti za pripremu sirupa od zove

Za pripremu sirupa od zove su vam potrebni zovini cvetovi, limun, limunska kiselina i šećer. Razmere sastojaka možete da prilagodite svojim potrebama i ukusu. Prema standardnom receptu za pripremu sirupa, odnos je otprilike sledeći: za deset cvetova zove vam treba litar vode, kilogram šećera i jedan limun.

 

 

Vi možete da povećavate količinu u zavisnosti od toga koliko sirupa želite da spremite.

Osim osnovnih sastojaka, biće vam potrebne velike posude i staklene flaše u kojima ćete čuvati sirup; mada se u nekim domaćinstvima koriste i plastične, uvek je preporučljivije da proizvode čuvate u staklu.

Plastične boce otpuštaju hemikalije kada dugo stoje, kvare proizvode i štete njihovom sastavu, te doprinose toksičnosti; sterilisane staklene boce su uvek najbolja opcija.

 

 

Recept za domaći sirup od zove

Sirup od zove je tradicionalni narodni recept u našim krajevima i sigurno svakoga podseća na bakinu kuhinju i dovan, osvežavajući sladak napitak u kome se m,ože uživati tokom čitave godine. Evo kako se priprema sirup od zove i šta vam je potrebno za oko 3 litra domaćeg sirupa.

30 cvetova zove
3 litra vode
3 limuna
3 kg šećera
4 dkg limunske kiseline

 

 

Cvetove zove stavite u veliku posudu i natočite vodu, u kojoj ste rastvorili limunsku kiselinu. Dodajte limunove isečene na kriške. Limunove dobro operite i obrišite, zato što se upotrebljavaju sa korom; ako možete da nađete organski uzgojene limunove, to je najsigurnija opcija.

Sve ove sastojke promešajte, poklopite i pustite da stoje jedan ceo dan na hladnom i mračnom mestu. Posle 24 sata procedite tečnost i u nju dodajte šećer.

 

 

Ponovo sve dobro pomešajte i ostavite da stoji još jedan celi dan. Posle sledećih 24 sata, dobićete savršen domaći sirup za sok od zove, spreman za točenje u boce i čuvanje. Prespite sirup u staklene flaše, dobro ih zatvorite i skladištite na tamnom i hladnom mestu. Ovako pripremljen, sirup može da se čuva godinu dana.

Napomena: Ukoliko želite manje sladak, te i laganiji i manje kaloričan napitak, mada sok od zove sam po sebi nema puno kalorija, možete da stavite manje šećera. Ipak, treba da znate da šećer ima ulogu konzervansa i da produžuje trajanje proizvoda, to jest, smanjuje njegovu kvarljivost. Manje šećera znači da će se sirup verovatno nakon izvesnog vremena pokvariti.

 

 

Ako ne spremate velike količine sirupa za zimu i dugoročno čuvanje, moćžete slobodno da uživate i u lakoj verziji.

Recept za sok od zove sa koprivom

Domaći sirup od zove možete da obogatite još jednom izvrsnom i lekovitom biljkom, koprivom. Tako će vaš sok od zove imati i dodatnu aromu i dodatna lekovita svojstva. Kopriva se, kao i zova, smatra pravom kraljicom zdravog tela, te nije ni čudo da je veoma omiljena u našoj narodnoj medicini i kuhinji.

 

 

Evo kako da pripremite ovaj ukusan, lekovit i osvežavajući napitak. Za oko 3 do 4 litra sirupa vam trebaju sledeći sastojci.

15 cvetova zove
15 stabljika sa listovima koprive
3 litra vode
4 dkg limunske kiseline
2 limuna
1 grejpfrut
3 kg šećera

Ovaj sirup se priprema po istom principu kao i prethodni. Ponovo treba potopiti cvetove zove i listove koprive u vodi sa limunskom kiselinom i narezanim kriškama limuna i grejpfruta. Grejp će soku dati posebnu gorkastu aromu.

Ako želite da napitak bude više poput gorčeg tonika, možete da stavite više grejpfruta, a manje limuna, po ličnom ukusu i želji.

SKUVAJTE LEKOVIT SOK OD ZOVE Evo najboljeg zdravog recepta za, svima nama, omiljeni čarobni napitak (RECEPT) Shutterstock/Kopriva
 

Ostavite da odstoji 24 sata, pa procedite i dodajte šećer. Ostavite još jedan ceo dan i pretočite gotov sirup u prethodno pripremljene staklene boce. Za ovaj sirup važi isto pravilo; ako smanjite udeo šećera, biće skloniji kvarenju, dok po regularnom receptu može da se čuva do godinu dana na hladnom i mračnom mestu.

Kako se pije sok od zove?

Da biste uživali u ovom čudesnom domaćem napitku, samo treba da rastvorite određenu količinu sirupa u vodi. U zavisnosti od slatkoće sirupa odmerite koliko ćete vode staviti. Otprilike, za jednu čašu soka treba da sipate sirup u petinu čaše.

 

 

Naravno, po ukusu možete da razblažite i više i manje sirupa. Vodite računa da odnos ipak bude srazmeran, s obzirom da je sok sladak i ima dosta šećera.

Domaći sok od zove je sok bez konzervansa, tako da nema nikakvih aditiva i štetnih sastojaka. Jedini dodatak je limunska kiselina, a šećer igra ulogu konzervansa i produžuje trajnost proizvoda.

Sok od zove je blag i blagotvoran sveži napitak, pogodan za sve uzraste i različita zdravstvena stanja.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading