NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Što je jesen bliže, sve nam se više jede čorba. Jel takva situacija i kod vas? Pretpostavljamo da jeste.

NEKOLIKO RECEPATA ZA KROMPIR ČORBU Ove verzije smo sigurni da će vam se svideti! (RECEPTI/FOTO)
Shutterstock/Krompir čorba

Obožavamo jesen, i sve što ide uz nju. Dakle, obožavamo čorbice! Ovih dana ćete zato, na sajtu, gledati malo više recepata za okrepljujuće, mirisne i ukusne čorbe. Nadamo se da se ne bunite.

Tačnije, nadamo se da uredno beležite recepte i da ih isprobavate. Imamo i neke dokaze da je tako, i zbog toga nam je neverovatno drago!

Shutterstock/Krompir
 

Sigurni smo da volite krompiriće, oni su nekako najčešće i najduže zastupljeni u kuhinji jer ih ima tokom cele godine. Odlični su jer se mogu kombinovati na razne načine, sa različitim ukusima. Pa tako, od krompira možete napraviti i preukusnu čorbu!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Oni su često jedan od sastojaka za pripremu drugih čorbi, medjutim, ovde su oni zvezde. U ovom slučaju njihov ukus dominira. Sada su drugi sastojci pomoćnici, dok su krompiri vođe.

Osnovni recept

Neophodni sastojci za pripremu čorbe su:

3 veća krompira
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
800 mililitara vode
Prstohvat soli (peršun, biber, mirodjija po ukusu)

Način pripreme:

Krompire oljuštite pa isecite na komade jednake veličine. Ja uvek sečem manje kocke jer se tako brže skuvaju.

U odgovarajućoj šerpici sipajte ulje i zagrejte na umerenoj temperaturi. Dodajte kašiku brašna i uz mešanje upržite tako da postane svetlo smedje boje.. Dodajte zatim alevu papriku i još jednom dobro promešajte da se sjedine. Sada dodajte pripremljene krompiriće, pa upržite još minut sve zajedno.

Postepeno nalijte vodu, takodje uz mešanje da bi se zaprška ravnomerno rasporedila i pomešala sa vodom. Ostavite da se čorbica kuva na umerenoj temperaturi.

Kada krompirići omeknu, i čorbica postane gušća, gotovo je. Sklonite sa ringle, pa dodajte začine i dobro promešajte. Sačekajte da se čorbica malo prohladi, pa poslužite dok je još topla.

Shutterstock/Čorba od krompira

 

 

Krompir čorba sa jajima

Neophodni sastojci za pripremu čorbe su:

5 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
1 litar vode
3 jajeta
Prstohvat soli (mirodjija, biber, peršun, vegeta po ukusu)

Način pripreme:

Krompire očistite pa isecite na manje kocke.

Crni luk iseckajte na sitno, takodje i beli. Propržite najpre njih na ulju, pa kada zamirišu, dodajte kašiku brašna i uz neprestano mešanje pržite dalje da brašno dobije zlatnu boju.. Sve to radite na umerenoj temperaturi. Dodajte zatim alevu papriku, energično promešajte, pa dodajte odmah i krompiriće. Još jednom promešajte, a onda postepeno dolijte vodu.

Još jednom sve promešajte da se sastojci pomešaju, pa ostavite da se čorbica kuva na umerenoj temperaturi.

Kada krompirići omeknu, dodajte jaja. Možete dodati manje ili više od 3 jajeta, u zavisnosti od toga za koliko osoba pripremate. Razbijte jaje i živo dodajte u čorbu. Ukuvaće se zajedno sa ostalim sastojcima, ali će biti celo. Na ovakav način dobijamo poširano jaje, samo u čorbi gde pokupi ukuse i bude zaista preukusno!

Kada se i jaja ukuvaju, sklonite sa ringle, dodajte začine pa promešajte. Čorbicu poslužite toplu.

Shutterstock/Krompir čorba
 

Krompir čorba sa piletinom

Neophodni sastojci za pripremu čorbe su:

3 veća krompira
500 grama pilećeg belog mesa
3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
1 litar vode
Prstohvat soli (peršun, biber, mirodjija po ukusu)

Način pripreme:

Krompire očistite pa isecite na manje kocke. Piletinu isecite takodje na manje kocke.

Ulje zagrejte na umerenoj temperaturi, pa dodajte brašno i uz neprestano mešanje upržite, tako da postane zlatne, odnosno svetlo smedje boje. Pazite da ne zagori! Dodajte zatim alevu papriku pa promešajte, zatim dodajte krompiriće i piletinu.

Pržite dalje još minut, uz neprestano mešanje, a onda dodajte vodu postepeno, takodje uz mešanje kako bi se sastojci sjedinili. Ostavite čorbicu da se kuva na umerenoj temperaturi.

Kada krompiri i meso omeknu, gotova je. Sklonite sa ringle, dodajte začine pa još jednom sve lepo promešajte. Po želji, u ovako pripremljenu čorbicu možete dodati kašiku kisele pavlake, odlično ide uz ukus piletine.

Shutterstock/Krompir čorba
 

Krompir čorba sa kobasicama

Neophodni sastojci za pripremu čorbe su:

4 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka
3 kašike ulja
1 litar vode
1 prut kobasice po izboru
1 kašika aleve paprike
Prstohvat soli (biber, vegeta, mirodjija, peršun po ukusu)

Način pripreme:

Krompire oljuštite pa isecite na manje kocke.

Crni luk isecite na kockice, takodje. Propržite na ulju, na umerenoj temperaturi. Kada omekne i zamiriše, dodajte pripremljene krompiriće, pa pržite uz mešanje oko 1 minut. Nalijte zatim vodu postepeno, uz mešanje. Ostavite da se čorbica dalje kuva na umerenoj temperaturi.

Kada krompirići omeknu, dodajte kobacicu. Nju najbolje secite na tanje kolutove. Kada dodate kobasicu, dodajte i alevu papriku pa sve doobro promešajte da se aleva sjedini sa vodom. Krčkajte još oko 10 minuta, pa sklonite sa ringle.

Kada krompiri i meso omeknu, gotova je. Sklonite sa ringle, dodajte začine pa još jednom sve lepo promešajte. Po želji, u ovako pripremljenu čorbicu možete dodati kašiku kisele pavlake, odlično ide uz ukus piletine.

Shutterstock/Krompir čorba
 

Potaž od krompira

Neophodni sastojci za pripremu čorbe su:

3 veća krompira
3 kašike ulja
1 kašika brašna
800 mililitara vode
1 kašika pavlake
1 jaje
Prstohvat soli (peršun, biber, mirodjija po ukusu)

Način pripreme:

Krompire očistite pa isecite na manje kocke.

Ulje zagrejte na umerenoj temperaturi, pa propržite brašno, uz stalno mešanje dok ne postane svetlo smedje boje.. Dodajte zatim krompiriće, pa propržite sve zajedno još 1 minut. Postepeno ulijte vodu uz mešanje takodje, da se zaprška ravnomerno rasporedi. Ostavite čorbu da se kuva na umerenoj temperaturi..

Kada krompiri omeknu, sledi druga zaprška od pavlake i jajeta. Dakle, umutite pavlaku i jaje pa postepeno ulijte u čorbu, uz mešanje, da se ravnomerno rasporedi. Dodajte i začine, pa ostavite da se čorba krčka još 5 minuta..

Nakon što se čorba ukuvala, propasirajte je štapnim mikserom, ili u blenderu, tako da dobijete krem čorbu.

Krem čorba od krompira najukusnija je dok je topla, mada se može poslužiti i kada je hladna. U tom slučaju dodajte još jednu kašiku hladne kisele pavlake kada je poslužite.

Shutterstock/Potaž od krompira
 

*Recept za krem čorbu od krompira možete malo izmeniti, tako što ćete dodati još neko povrće po vašem ukusu. Na primer, šargarepu, tikvicu i slično. Isto to možete uraditi i sa drugim receptima.*

Prijatno!

Izvor: receptopedija

Komentari(0)

Loading