EVO KAKO SE PRAVI TRADICIONALNA ĆULBASTIJA Zove se još i vešalica, a sprema se po svim pravilima kao i bela vešalica (RECEPT)

Jelena Vamović

10:00

Gastronomija 0

Zaboravljeno jelo Srbije definitivno je ćulbastija (đulbastija). Najčešće se pravi u Vranju, a evo i kako

EVO KAKO SE PRAVI TRADICIONALNA ĆULBASTIJA Zove se još i vešalica, a sprema se po svim pravilima kao i bela vešalica (RECEPT)
Shutterstock

Reč ćulbastija (tur. külbastı) je turska složenica, sastavljena od reči đul (gül) — ruža i baste — tučene (od baston - štap za hodanje, ali i toljaga), odmah kazuje šta je to: goveđa "ruža" tučena da omekša, pre toga namazana maslinovim uljem, pa ostavljena zimi da stoji tri dana, a leti jedan. Kao što se i biftek maže začinima i uljem pa ostavlja da odstoji.

Danas ćulbastija najčešće znači komad od svinjskog buta, očišćen od žilica i masnoća pa regularno ispečen na žaru. Zove se još i vešalica, a sprema se po svim pravilima kao i bela vešalica. Peče se na dobro zagrejanoj žici, prvo s jedne, onda s druge strane, ne sme viljuškom da se probada da ne bi iscureo sok, a soli se iz istog razloga tek na kraju.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

A post shared by Happy Fildjan (@happy.fildjan)

 

Sastojci:

750 g junećeg ili goveđeg vrata
4 dl ulja
400 g crnog luka
so, biber

Priprema:

Meso odvojte od kostiju, isecite na šnicle, pa začinite i pomešajte s naseckanim lukom.

Zatim ga premažite uljem i tako marinirano ostavite sat-dva u frižideru.

Pre pečenja meso očistite od luka i ispecite na žaru.

Luk stavite u posebnu posudu jer ćete ga kasnije upotrebiti.

Gotovu ćulbastiju stavite na tanjir i prelijte marinadom.

U vranjskom kraju ima mnogo toga da se vidi, a naš predlog je ćulbastija!

Prijatno!

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading