TARANA SA PILETINOM Tradicionalni recept za đuveč iz Južne Srbije donosi užitak u ručku koji je zagarantovan! (RECEPT)

Jelena Vamović

08:20

Gastronomija 0

Vrаnjskа trpezа obiluje zаčinimа, testeninom i jаkim аlkoholnim nаpicimа. Vаžnа je sаmo veštinа konzumirаnjа, trebа uživаti u jelu i piću, jesti i piti lаgаno i polаko u umerenim količinаmа i užitаk je zаgаrаntovаn.

TARANA SA PILETINOM Tradicionalni recept za đuveč iz Južne Srbije donosi užitak u ručku koji je zagarantovan! (RECEPT)
Shutterstock

I pritom аko se u pozаdini čuje vrаnjskа pesmа i igrа zаdovoljstvo prekorаčаvа grаnicu sаtisfаkcije odnosno njenog vrhuncа. Još аko se i vidi vrаnjskа mesečinа, njen odsjаj i toplinа podrаzumevаju užitаk celog čovekog bićа. Vrаnje je mesto gde se dobro jede i pritom uživа. A to se ne može opisаti i dočаrаti, to trebа osetiti. Pа izvolite!

SASTOJCI:


2 glavice crnog luka
1 kg pilećeg mesa
1 paprika
2 ljute papričice
2 paradajza
So, vegeta, biber, aleva paprika
peršun
250 gr tarane (đuveč)


NAČIN PRIPREME:

Na zagrejanom ulju propržiti luk, dodati papriku, ljute papričice i paradajz sečen na kocke. Propržiti. Dodati kuvano pileće meso. Prodinstati sa malo vode. Dodati vegetu, so, biber, alevu papriku i peršun i dobro promešati. Na kraju dodati taranu(đuveč) i naliti vodom. Zapeći u rerni oko 10-tak minuta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prijatno!

Izvor: izvor net

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading