RECEPT KOJEM ĆETE SE VRAĆATI Ukusne domaće sarmice od vinovog lista sa mesom, uvek dobrodošlo prolećno jelo za prave gurmane

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Sarmice od vinovog lista sa mlevenim mesom na južnjački način

RECEPT KOJEM ĆETE SE VRAĆATI Ukusne domaće sarmice od vinovog lista sa mesom, uvek dobrodošlo prolećno jelo za prave gurmane
Shutterstock

Sastojci (može i dupla mera):

20-30 listova vinove loze 

450 gr mleveno mešanog mesa i 50 gr pirinča

1 glavica crnog luka

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1 kašičica šećera

So, biber, peršun

Aleva paprika

Kuvani paradajz

Priprema:

Listove vinove loze dobro oprati, a zatim prokuvati oko 5 minuta, ako su sveži, ostaviti ih da se ocede i malo ohlade.

Iseckati sitno glavicu luka i propržiti malo na ulju i dodati meso, zatim i dodati opran pirinač.

U to dodati naseckan peršun, so, biber, alevu papriku, ljutu, po ukusu i šećer.

Krčkati još oko 10 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi.

Na dno šerpe ili tepsije, postaviti nekoliko listova vinove loze. Ostale listove složiti tako da je donja strana okrenuta nagore.

Na svaki list staviti jednu kašiku prethodno pripremljene smese od pirinča i smotati u sarmicu.

Ređati ih u šerpu sa pripremljenim listovima vinove loze.

U nauljenu šerpu sa poređanim sarmama sipati vodu tako da sve sarme budu prelivene i na veoma laganoj vatri kuvati između 40-60 minuta, tako da vinova loza postane meka.

Nakon toga preliti sa kuvanim paradajz sokom (po ukusu) i zapeći 20-tak minuta.

Sok od paradajza se koristi u posnoj varijanti, inače uobičajeno je služenje uz ovčije kiselo mleko.

Bez obzira na posnu ili mrsnu varijantu, obavezno sarmice zapeći.

Možete ih zapeći i sa sosom od mirođije.

Dobićete izvrstan odličan hrskav ukus spoljnih delova sarmice.

Prijatno!

Izvor: južna srbija

Komentari(0)

Loading