RECEPT KOJEM ĆETE SE VRAĆATI Ukusne domaće sarmice od vinovog lista sa mesom, uvek dobrodošlo prolećno jelo za prave gurmane
Sarmice od vinovog lista sa mlevenim mesom na južnjački način

Sastojci (može i dupla mera):
20-30 listova vinove loze
450 gr mleveno mešanog mesa i 50 gr pirinča
1 glavica crnog luka
Možda vas zanima:

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Možda vas zanima:

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Možda vas zanima:

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
1 kašičica šećera
So, biber, peršun
Aleva paprika
Kuvani paradajz
Priprema:
Listove vinove loze dobro oprati, a zatim prokuvati oko 5 minuta, ako su sveži, ostaviti ih da se ocede i malo ohlade.
Iseckati sitno glavicu luka i propržiti malo na ulju i dodati meso, zatim i dodati opran pirinač.
U to dodati naseckan peršun, so, biber, alevu papriku, ljutu, po ukusu i šećer.
Krčkati još oko 10 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi.
Na dno šerpe ili tepsije, postaviti nekoliko listova vinove loze. Ostale listove složiti tako da je donja strana okrenuta nagore.
Na svaki list staviti jednu kašiku prethodno pripremljene smese od pirinča i smotati u sarmicu.
Ređati ih u šerpu sa pripremljenim listovima vinove loze.
U nauljenu šerpu sa poređanim sarmama sipati vodu tako da sve sarme budu prelivene i na veoma laganoj vatri kuvati između 40-60 minuta, tako da vinova loza postane meka.
Nakon toga preliti sa kuvanim paradajz sokom (po ukusu) i zapeći 20-tak minuta.
Sok od paradajza se koristi u posnoj varijanti, inače uobičajeno je služenje uz ovčije kiselo mleko.
Bez obzira na posnu ili mrsnu varijantu, obavezno sarmice zapeći.
Možete ih zapeći i sa sosom od mirođije.
Dobićete izvrstan odličan hrskav ukus spoljnih delova sarmice.
Prijatno!
Izvor: južna srbija

TRADICIONALNO PIĆE SRPSKOG DOMAĆINSTVA Piće sa oštrim ukusom nezamenljivo je na skoro svakom trpezarijskom stolu u zemlji
Rakija je najcenjeniji od svih pića u Srbiji.

Trik zlata vredan: Domaćice, evo kako da vam gibanica uvek bude vazdušasta, tako je jednostavno
Ukoliko želite da vam gibanica bude mekana i vazdušasta ovo obavezno uradite.

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica
Komentari(0)