RECEPT KOJEM ĆETE SE VRAĆATI Ukusne domaće sarmice od vinovog lista sa mesom, uvek dobrodošlo prolećno jelo za prave gurmane
Sarmice od vinovog lista sa mlevenim mesom na južnjački način
Sastojci (može i dupla mera):
20-30 listova vinove loze
450 gr mleveno mešanog mesa i 50 gr pirinča
1 glavica crnog luka
Možda vas zanima:
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Možda vas zanima:
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
Možda vas zanima:
STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...
1 kašičica šećera
So, biber, peršun
Aleva paprika
Kuvani paradajz
Priprema:
Listove vinove loze dobro oprati, a zatim prokuvati oko 5 minuta, ako su sveži, ostaviti ih da se ocede i malo ohlade.
Iseckati sitno glavicu luka i propržiti malo na ulju i dodati meso, zatim i dodati opran pirinač.
U to dodati naseckan peršun, so, biber, alevu papriku, ljutu, po ukusu i šećer.
Krčkati još oko 10 minuta, a zatim ostaviti da se ohladi.
Na dno šerpe ili tepsije, postaviti nekoliko listova vinove loze. Ostale listove složiti tako da je donja strana okrenuta nagore.
Na svaki list staviti jednu kašiku prethodno pripremljene smese od pirinča i smotati u sarmicu.
Ređati ih u šerpu sa pripremljenim listovima vinove loze.
U nauljenu šerpu sa poređanim sarmama sipati vodu tako da sve sarme budu prelivene i na veoma laganoj vatri kuvati između 40-60 minuta, tako da vinova loza postane meka.
Nakon toga preliti sa kuvanim paradajz sokom (po ukusu) i zapeći 20-tak minuta.
Sok od paradajza se koristi u posnoj varijanti, inače uobičajeno je služenje uz ovčije kiselo mleko.
Bez obzira na posnu ili mrsnu varijantu, obavezno sarmice zapeći.
Možete ih zapeći i sa sosom od mirođije.
Dobićete izvrstan odličan hrskav ukus spoljnih delova sarmice.
Prijatno!
Izvor: južna srbija
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)