ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Gulaš je odličan i kada se podgreje na umerenoj temperaturi. Možete umesto krompira dodati testetninu ili njoke...

ČOBANSKI GULAŠ SA BARENIM KROMPIROM Potiče od mađarske reči gujaš što znači „stočar”, dok se samo jelo nekada zvalo „stočno meso” (RECEPT)
Shutterstock

Gulaš (mađ. gulyás) je vrsta jela, poreklom iz Mađarske, koje se najčešće sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike. Uz papriku, koja je osnovni začin, za pripremu gulaša se mogu koristiti i drugi začini poput kima, majorana, lovorovog lista, crnog bibera.

Gulaš je jelo koje se pravi širom Srbije, ali se ne bez razloga Vojvodina smatra pravim predstavništvom gulaša. Koliko je ovo jelo popularno u Srbiji govori redovno održavanje gulašijade širom naše zemlje.

Najpoznatiji gulaš svakako je Sekelji gulaš, u koji se dodaje i kupus ribanac. A ovako ide recept za čobanski gulaš...

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

250 gr junetine od plećke

250 gr dimljenog vrata

250 gr roštiljskih kobasica
250 gr dimljene slanine
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 crvene paprike
3 srednja paradajza
1 dl ulja
supena kašika mlevene paprike
so, biber i suvi začin po ukusu
1,5 kg belog krompira

Priprema:

Meso, suvo meso, slaninu i kobasce isecite na komade. Crni luk sitno naseckajte, kao i beli luk. Papriku isecite na kockice, a paradajz na kriške. U sud stavite ulje i izdinstajte meso, suvo meso, slaninu i kobasice. Izvadite meso, prekrijte aluminijumskom folijom, a na masnoći izdinstajte crni i beli luk. Kada omekšaju, dodajte papriku, a kada i ona omekša, stavite paradajz.

Kada paradajz otpusti sok, dodajte meso i sve promešajte. Začinite i ako je potrebno sipajte malo tople vode da prekrije smesu. Kuvajte poklopljeno na umerenoj temperaturi. Povremeno protresite sud.

Krompir očistite, isecite na četvrtine i obarite u posoljenoj vodi. Servirajte gulaš uz bareni krompir. Izbor mesa, suvog mesa, slanine i kobasica može biti prema vašem ukusu.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading