STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"
Pača (pihtije) je jelo orijentalnog porekla. Pača je vrsta narezaka, a priprema se kuvanjem telećih ili junećih buta, kolenica i telećih glava. So i biber u zrnu se dodaju kao začin tokom kuvanja. Posle kuvanja se hladi, čime se supa pretvara u želatinoznu masu. Poslužite toplo kao toplu supu uz podgrevanje. U paču se može dodati pečena teleća srž, a može se poslužiti samo uz meso ili pomešana sa delovima (hrskavica) telećih nogu. Začinjava se dodavanjem sitno naseckanog belog luka, sirćeta, ponekad i peršuna, a kao zamena za sirće.
Pača potiče iz Jermenije gde se naziva Khash, poznato je i kao deo tradicionalne kuhinje Azerbejdžana, Irana, Gruzije, Bugarske i Turske.
POTREBNI SASTOJCI
svinjske nogice - 3 komada
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
NAČIN PRIPREME
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Možda vas zanima:
SPECIFIČNO JELO IZUZETNOG "KAFANSKOG" UKUSA Najveći kuvarski "poduhvat", teleća glava u škembetu po južnjački (RECEPT)
Sarmu, punjenu papriku, roštilj, riblju čorbu, mućkalicu, pite ali i torte i kolače najbolje spremaju Nišlije, bar sudeći po rezultatima Državnog prvenstva. Kažu da je njihova najveća "tajna" način na koji pripremaju poznata jela sa juga Srbije, ali i gurmanluke savremene kuhinje.
OBAVEZNO SE JEDU NA BOGOJAVLJANJE Napravite jelo koje mnogi ne žele ni da probaju, a ne znaju šta propuštaju
U nastavku otkrivamo i kako.
Očišćeni, oprani i u vodi natopljeni nusproizvodi (uši i nogice), kao i svinjske grudi, prelivaju se hladnom vodom. Kuvamo na jakoj ringli i čim voda provri, smanjujemo temperaturu i dodajemo biber i so.
Bujon u sastojci se krčkaju dok se potpuno ne raskuvaju. Odvajamo meso od kostiju, uši i svinjske grudi sečemo na parčiće.
Od bujona procedimo 1 litar. U njega stavljamo na sitno isečene luk i šargarepu, svinjsko meso odvojeno od kosti i isečeno, malo aleve paprike i ljutu papriku. Dolivamo i sveže mleko (dok od njega sačuvamo 50 ml).
Pača se krčka na slaboj ringli.
Za to vreme oljuštimo beli luk i izgnječimo ga u kašicu u drvenom avanu sa malo soli. Dodajemo sirće i mešamo. Pre nego što sklonimo paču s ringle zgušnjavamo je tako što u 50 ml hladnog svežeg mleka smešamo kašiku brašna. Serviramo paču obavezno toplu, garniranu sa sirćetom i belim lukom i posutu ljutom alevom paprikom.
Pojašnjenje: U receptu se nalaze proizvodi - svinjski repovi i/ili deo glave, koji su zamenjeni svinjskim grudima.
Biljnu mast ne dodavati, jer je bujon od svinjetine dovoljan.
Ne začinjavati paču, jer se pri ponovnom zagrevanju od jaja ukus želea menja (stvar ukusa).
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Komentari(0)