STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)

Lepote Srbije

17:00

Gastronomija 0

"Što hladnije postaje napolju, toliko nam se čini ukusnija tradicionalna topla pača"

STARINSKO MRSNO JELO PIROTA - PAČA Jedna od karakterističnih bugarskih supa, posebno omiljena muškarcima (RECEPT)
Shutterstock

Pača (pihtije) je jelo orijentalnog porekla. Pača je vrsta narezaka, a priprema se kuvanjem telećih ili junećih buta, kolenica i telećih glava. So i biber u zrnu se dodaju kao začin tokom kuvanja. Posle kuvanja se hladi, čime se supa pretvara u želatinoznu masu. Poslužite toplo kao toplu supu uz podgrevanje. U paču se može dodati pečena teleća srž, a može se poslužiti samo uz meso ili pomešana sa delovima (hrskavica) telećih nogu. Začinjava se dodavanjem sitno naseckanog belog luka, sirćeta, ponekad i peršuna, a kao zamena za sirće.

Pača potiče iz Jermenije gde se naziva Khash, poznato je i kao deo tradicionalne kuhinje Azerbejdžana, Irana, Gruzije, Bugarske i Turske.

POTREBNI SASTOJCI

svinjske nogice - 3 komada

Možda vas zanima:

svinjske uši - 2 komada

Možda vas zanima:

svinjske grudi - 300 gr

Možda vas zanima:

crni luk - 1 komad

Možda vas zanima:

šargarepa - 1 komad

Možda vas zanima:

sveže mleko - 500 ml

Možda vas zanima:

brašno - 1 kašika

Možda vas zanima:

aleva paprika - 1 - 2 prstohvata

Možda vas zanima:

biber - 4 - 5 zrna

Možda vas zanima:

beli luk - 1 glava

Možda vas zanima:

sirće - 100 ml, vinsko

Možda vas zanima:

ljuta paprika - 1 kašičica

Možda vas zanima:

so - po ukusu

Možda vas zanima:

ljute papričice - suve

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAČIN PRIPREME

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Očišćeni, oprani i u vodi natopljeni nusproizvodi (uši i nogice), kao i svinjske grudi, prelivaju se hladnom vodom. Kuvamo na jakoj ringli i čim voda provri, smanjujemo temperaturu i dodajemo biber i so.

Bujon u sastojci se krčkaju dok se potpuno ne raskuvaju. Odvajamo meso od kostiju, uši i svinjske grudi sečemo na parčiće.

Od bujona procedimo 1 litar. U njega stavljamo na sitno isečene luk i šargarepu, svinjsko meso odvojeno od kosti i isečeno, malo aleve paprike i ljutu papriku. Dolivamo i sveže mleko (dok od njega sačuvamo 50 ml).

Pača se krčka na slaboj ringli.

Za to vreme oljuštimo beli luk i izgnječimo ga u kašicu u drvenom avanu sa malo soli. Dodajemo sirće i mešamo. Pre nego što sklonimo paču s ringle zgušnjavamo je tako što u 50 ml hladnog svežeg mleka smešamo kašiku brašna. Serviramo paču obavezno toplu, garniranu sa sirćetom i belim lukom i posutu ljutom alevom paprikom.

Pojašnjenje: U receptu se nalaze proizvodi - svinjski repovi i/ili deo glave, koji su zamenjeni svinjskim grudima.

Biljnu mast ne dodavati, jer je bujon od svinjetine dovoljan.

Ne začinjavati paču, jer se pri ponovnom zagrevanju od jaja ukus želea menja (stvar ukusa).

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading