LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA Bobice kleke i rakija daju izuzetno lekovito piće
Ova vrsta rakije prepoznatljiv je brend užičkog kraja, a jedna od najpoznatijih i najstarijih rakija od kleke je upravo iz užičkog kraja, odnosno iz Bajine Bašte – “BB kleka”.
Klekovača je vrsta rakije, prepečenice, koja se dobija kada se na 1 litar šljivovice ili neke druge voćne rakije doda 15-20 zrelih bobica kleke. Bobice moraju da budu dvogodišnji plod kleke (tamnoplave boje), a ne zelene, jednogodišnje. Ne sme se staviti više jer rakija dobija gorak ukus. Rakija u staklenoj prozirnoj flaši se stavi da odstoji na suncu 40 dana. Potom dobija žućkastu boju.
Česta stanovnica naših šuma i planina, kleka je prava riznica lekovitosti. Lekovitost kleke je odavno poznata, a njena svojstva se koriste protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih organa, poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca, bubrega…
Rakija od kleke je takođe lekovita i upotrebljava se u slučaju bolesti bubrega, nazeba, kašlja, vodene bolesti, astme i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Klekovača se primjenjuje i za masiranje bolnih i otečenih zglobova, kao i za lakše izmokravanje.
Možda vas zanima:

KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.
Možda vas zanima:

KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.
Možda vas zanima:

KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)