LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA Bobice kleke i rakija daju izuzetno lekovito piće
Ova vrsta rakije prepoznatljiv je brend užičkog kraja, a jedna od najpoznatijih i najstarijih rakija od kleke je upravo iz užičkog kraja, odnosno iz Bajine Bašte – “BB kleka”.
Klekovača je vrsta rakije, prepečenice, koja se dobija kada se na 1 litar šljivovice ili neke druge voćne rakije doda 15-20 zrelih bobica kleke. Bobice moraju da budu dvogodišnji plod kleke (tamnoplave boje), a ne zelene, jednogodišnje. Ne sme se staviti više jer rakija dobija gorak ukus. Rakija u staklenoj prozirnoj flaši se stavi da odstoji na suncu 40 dana. Potom dobija žućkastu boju.
Česta stanovnica naših šuma i planina, kleka je prava riznica lekovitosti. Lekovitost kleke je odavno poznata, a njena svojstva se koriste protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih organa, poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca, bubrega…
Rakija od kleke je takođe lekovita i upotrebljava se u slučaju bolesti bubrega, nazeba, kašlja, vodene bolesti, astme i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Klekovača se primjenjuje i za masiranje bolnih i otečenih zglobova, kao i za lakše izmokravanje.
Možda vas zanima:

KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.
Možda vas zanima:

KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.
Možda vas zanima:

KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

OVDE SE NALAZI NAJSTARIJA DESTILERIJA U SRBIJI Ljuta prepečenica sa lekovitim bobicama iz Bajine Bašte stigla čak do Kine i postala jedinstveni brend (FOTO)
Padine planine Tare od davnina su pozante kao prirodna apoteka na kojima raste pregršt lekovitog bilja koje se danas sve češće koristi u farmaceutske svrhe.

Skoro svi Srbi greše kad spremaju popularno jelo: Naše domaćice ne znaju za ova pravila, poslušajte
Savet za najbolji grašak po koracima

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Slatko i lako: Stari srpski recept za tufahije, desert koji osvaja na prvi zalogaj
Nekada su naše bake znale da pravi ukus najviše zavisi od jednostavnosti i kvalitetnih sastojaka, a upravo je takav stari srpski desert – tufahije. Iako mnogi misle da je reč o bosanskoj poslastici, tufahije su već decenijama prisutne i u Srbiji, gde su ih domaćice sa velikom pažnjom pripremale u posebnim prilikama.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.
Komentari(0)