LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA Bobice kleke i rakija daju izuzetno lekovito piće
Ova vrsta rakije prepoznatljiv je brend užičkog kraja, a jedna od najpoznatijih i najstarijih rakija od kleke je upravo iz užičkog kraja, odnosno iz Bajine Bašte – “BB kleka”.
Klekovača je vrsta rakije, prepečenice, koja se dobija kada se na 1 litar šljivovice ili neke druge voćne rakije doda 15-20 zrelih bobica kleke. Bobice moraju da budu dvogodišnji plod kleke (tamnoplave boje), a ne zelene, jednogodišnje. Ne sme se staviti više jer rakija dobija gorak ukus. Rakija u staklenoj prozirnoj flaši se stavi da odstoji na suncu 40 dana. Potom dobija žućkastu boju.
Česta stanovnica naših šuma i planina, kleka je prava riznica lekovitosti. Lekovitost kleke je odavno poznata, a njena svojstva se koriste protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih organa, poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca, bubrega…
Rakija od kleke je takođe lekovita i upotrebljava se u slučaju bolesti bubrega, nazeba, kašlja, vodene bolesti, astme i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Klekovača se primjenjuje i za masiranje bolnih i otečenih zglobova, kao i za lakše izmokravanje.
Možda vas zanima:
U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.
KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.
Možda vas zanima:
U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.
KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.
Možda vas zanima:
U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.
KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije
Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Recept za savršenu carsku pitu: Mekana, izdašna i toliko dobra da se danima priča o njoj
Upravo takav recept vam i donosimo
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
Komentari(0)