LEGENDARNA SRPSKA RAKIJA Bobice kleke i rakija daju izuzetno lekovito piće
Ova vrsta rakije prepoznatljiv je brend užičkog kraja, a jedna od najpoznatijih i najstarijih rakija od kleke je upravo iz užičkog kraja, odnosno iz Bajine Bašte – “BB kleka”.
Klekovača je vrsta rakije, prepečenice, koja se dobija kada se na 1 litar šljivovice ili neke druge voćne rakije doda 15-20 zrelih bobica kleke. Bobice moraju da budu dvogodišnji plod kleke (tamnoplave boje), a ne zelene, jednogodišnje. Ne sme se staviti više jer rakija dobija gorak ukus. Rakija u staklenoj prozirnoj flaši se stavi da odstoji na suncu 40 dana. Potom dobija žućkastu boju.
Česta stanovnica naših šuma i planina, kleka je prava riznica lekovitosti. Lekovitost kleke je odavno poznata, a njena svojstva se koriste protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih organa, poboljšanje varenja, iskašljavanje, protiv bolesti želuca, bubrega…
Rakija od kleke je takođe lekovita i upotrebljava se u slučaju bolesti bubrega, nazeba, kašlja, vodene bolesti, astme i mnogih drugih zdravstvenih tegoba. Klekovača se primjenjuje i za masiranje bolnih i otečenih zglobova, kao i za lakše izmokravanje.
BRZA I UKUSNA Posna oblanda, gotova za tren a ukus prste da poližeš!
Veliki post je već pri kraju i domaćicama polako ponestaju ideje za posna jela i dezerte. Svi smo u škripcu sa vremenom, pa vam donosimo recept za jednostavnu posnu oblandu koja se brzo pravi a savršenog je ukusa.
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
Komentari(0)