IDEALAN SPOJ Lekovite bobice i rakija
Narodna poslovica kaže: "Gde je kleka ima leka".

Srpska rakija su prva stvar koja padne na pamet strancima kao asocijacija na Srbiju. Rakije od raznog voća se proizvode širom Srbije, a pojedini krajevi dodaju tim rakijama jo ponešto što ih čini ukusnijim i zanimljivijim.
Hedonsti će vam reći da nema lepše kombinacije od kafe i rakije ujutru, a oni koji malo bolje poznaju narodnu medicinu će vam reći da sama rakija kao prva stvar koja se konzumira ujutru, može biti od pomoći. Ako bi se u rakiju dodalo lekovito bilje ili nešto slično još bolje. Tako se u Srbiji proizvode poznate travarice i još čuvenija klekovača.
Možda vas zanima:

U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.

MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA
Materijali koji se koriste za izradu posudja i sam način izrade su apsolutno ekološki.
Možda vas zanima:

U ovom selu pravi se najstarija čista rakija šljivovica : Radisav je šesta generacija koja čuva tradiciju
U Bajinoj Bašti i okolnim selima ovih dana završava se prvo terensko istraživanje naučnika i istraživača Katedre za antropologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „Tradicionalna porodična proizvodnja rakije deo kulturnog identiteta Bajine Bašte” ima za cilj da na naučnim temeljima prikaže kako je šljivovica postala običaj, porodična vrednost i deo identiteta ovog kraja.

MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA
Materijali koji se koriste za izradu posudja i sam način izrade su apsolutno ekološki.
View this post on Instagram
Niko ne zna kada se tačno počela proizvoditi rakija dodavanjem bobica kleke rakiji šljivovici ili jabukovači. Obzirom da se kleka koristi u lekovite svrhe više od hiljadu godina, a da se rakija u Srbiji proizvodi skoro više od 500 godina, izvesno je da se klekovača takođe proizvodi više stotina godina.
Najmanje dva veka je klekovača najcenjenija rakija na području Bajine Bašte, na Tari i na obalama Drine u Zapadnoj Srbiji. A, njen put od narodne medicine do srpskih kafana, restorana i barova zaokružen je tridesetih godina 20. veka, kada je u Beogradu nastao i prvi srpski originalni koktel – upravo na bazi klekovače iz Bajine Bašte.
Kako se pravi klekovača
15 plodova kleke ubaciti u staklenu flašu i preliti sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno je treba protresti. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.
View this post on Instagram

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

CENA OVOG JELA U DREVNOJ SRBIJI BILA JE KAO DANAŠNJA ZLATNA POLUGA! Retka srpska poslastica "Manastirka" pravila se samo za BOŽIĆ i SKRIVA VELIKU TAJNU
Tajna starog kolača za koji se nekada moralo štedeti godinu dana: Recept preživeo vekove, a njegova vrednost nije u novcu, već u tri najluksuznija sastojka onog doba.

Domaće princes krofne kao iz poslastičarnice: Tradicionalni recept koji uvek uspeva
Princes krofne su pravi klasik među poslasticama koje mame osmehe i kod dece i kod odraslih, njihova lagana, hrskava korica i bogati, kremasti fil od vanile čine ih savršenim izborom za svaku svečanu priliku, ali i za one dane kada jednostavno želite da se počastite

RECEPT NAŠIH BAKA ZA KIFLICE KOЈE SU SVEŽE DANIMA: Tajni sastojak koji im daje mekanu teksturu i savršen je za užinu!
Zaboravite na kupovna peciva koja se već sutradan stvrdnu! Prava tajna domaće kuhinje leži u jednostavnosti i jednom ključnom sastojku. Otkrivamo recept za savršene, mekane, vazduшаste kiflice koje ostaju sveže danima – idealne za posao, put ili školu.

Stari recept za bakinu štrudlu: Da vam kuća zamiriše na dom, spremite ovaj nezaboravni desert
Umesto mlevenih oraha možete da koristite mleveni mak
Komentari(0)