IDEALAN SPOJ Lekovite bobice i rakija
Narodna poslovica kaže: "Gde je kleka ima leka".
![IDEALAN SPOJ Lekovite bobice i rakija](/data/images/2021-10-12/15389_shutterstock-1933429343_f.jpg?timestamp=1633989600)
Srpska rakija su prva stvar koja padne na pamet strancima kao asocijacija na Srbiju. Rakije od raznog voća se proizvode širom Srbije, a pojedini krajevi dodaju tim rakijama jo ponešto što ih čini ukusnijim i zanimljivijim.
Hedonsti će vam reći da nema lepše kombinacije od kafe i rakije ujutru, a oni koji malo bolje poznaju narodnu medicinu će vam reći da sama rakija kao prva stvar koja se konzumira ujutru, može biti od pomoći. Ako bi se u rakiju dodalo lekovito bilje ili nešto slično još bolje. Tako se u Srbiji proizvode poznate travarice i još čuvenija klekovača.
Možda vas zanima:
![MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA](/data/images/2021-09-22/14221_shutterstock-1433946989_f.jpg)
MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA
Materijali koji se koriste za izradu posudja i sam način izrade su apsolutno ekološki.
![U USPOMENU NA ČUVENE SPLAVARE "Drinska regata" će i ove godine biti najveće okupljanje na Drini i Jugoistočnoj Evropi](/data/images/2022-07-09/32147_shutterstock-1905515185_f.jpg)
U USPOMENU NA ČUVENE SPLAVARE "Drinska regata" će i ove godine biti najveće okupljanje na Drini i Jugoistočnoj Evropi
"Drinska regata" se održava od 20. d o24. jula.
Možda vas zanima:
![MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA](/data/images/2021-09-22/14221_shutterstock-1433946989_f.jpg)
MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA
Materijali koji se koriste za izradu posudja i sam način izrade su apsolutno ekološki.
![U USPOMENU NA ČUVENE SPLAVARE "Drinska regata" će i ove godine biti najveće okupljanje na Drini i Jugoistočnoj Evropi](/data/images/2022-07-09/32147_shutterstock-1905515185_f.jpg)
U USPOMENU NA ČUVENE SPLAVARE "Drinska regata" će i ove godine biti najveće okupljanje na Drini i Jugoistočnoj Evropi
"Drinska regata" se održava od 20. d o24. jula.
View this post on Instagram
Niko ne zna kada se tačno počela proizvoditi rakija dodavanjem bobica kleke rakiji šljivovici ili jabukovači. Obzirom da se kleka koristi u lekovite svrhe više od hiljadu godina, a da se rakija u Srbiji proizvodi skoro više od 500 godina, izvesno je da se klekovača takođe proizvodi više stotina godina.
Najmanje dva veka je klekovača najcenjenija rakija na području Bajine Bašte, na Tari i na obalama Drine u Zapadnoj Srbiji. A, njen put od narodne medicine do srpskih kafana, restorana i barova zaokružen je tridesetih godina 20. veka, kada je u Beogradu nastao i prvi srpski originalni koktel – upravo na bazi klekovače iz Bajine Bašte.
Kako se pravi klekovača
15 plodova kleke ubaciti u staklenu flašu i preliti sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno je treba protresti. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.
View this post on Instagram
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)