IDEALAN SPOJ Lekovite bobice i rakija
Narodna poslovica kaže: "Gde je kleka ima leka".

Srpska rakija su prva stvar koja padne na pamet strancima kao asocijacija na Srbiju. Rakije od raznog voća se proizvode širom Srbije, a pojedini krajevi dodaju tim rakijama jo ponešto što ih čini ukusnijim i zanimljivijim.
Hedonsti će vam reći da nema lepše kombinacije od kafe i rakije ujutru, a oni koji malo bolje poznaju narodnu medicinu će vam reći da sama rakija kao prva stvar koja se konzumira ujutru, može biti od pomoći. Ako bi se u rakiju dodalo lekovito bilje ili nešto slično još bolje. Tako se u Srbiji proizvode poznate travarice i još čuvenija klekovača.
Možda vas zanima:

MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA
Materijali koji se koriste za izradu posudja i sam način izrade su apsolutno ekološki.

U USPOMENU NA ČUVENE SPLAVARE "Drinska regata" će i ove godine biti najveće okupljanje na Drini i Jugoistočnoj Evropi
"Drinska regata" se održava od 20. d o24. jula.
Možda vas zanima:

MESTO PUNO ZANATLIJA Srpsko selo koje se nalazi na listi UNESCA
Materijali koji se koriste za izradu posudja i sam način izrade su apsolutno ekološki.

U USPOMENU NA ČUVENE SPLAVARE "Drinska regata" će i ove godine biti najveće okupljanje na Drini i Jugoistočnoj Evropi
"Drinska regata" se održava od 20. d o24. jula.
View this post on Instagram
Niko ne zna kada se tačno počela proizvoditi rakija dodavanjem bobica kleke rakiji šljivovici ili jabukovači. Obzirom da se kleka koristi u lekovite svrhe više od hiljadu godina, a da se rakija u Srbiji proizvodi skoro više od 500 godina, izvesno je da se klekovača takođe proizvodi više stotina godina.
Najmanje dva veka je klekovača najcenjenija rakija na području Bajine Bašte, na Tari i na obalama Drine u Zapadnoj Srbiji. A, njen put od narodne medicine do srpskih kafana, restorana i barova zaokružen je tridesetih godina 20. veka, kada je u Beogradu nastao i prvi srpski originalni koktel – upravo na bazi klekovače iz Bajine Bašte.
Kako se pravi klekovača
15 plodova kleke ubaciti u staklenu flašu i preliti sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno je treba protresti. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.
View this post on Instagram

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo
Komentari(0)