IDEALAN SPOJ Lekovite bobice i rakija

M. M.

13:42

Gastronomija 0

Narodna poslovica kaže: "Gde je kleka ima leka".

IDEALAN SPOJ Lekovite bobice i rakija
shutterstock

 

Srpska rakija su prva stvar koja padne na pamet strancima kao asocijacija na Srbiju.  Rakije od raznog voća se proizvode širom Srbije, a pojedini krajevi dodaju tim rakijama jo ponešto što ih čini ukusnijim i zanimljivijim.

Hedonsti će vam reći da nema lepše kombinacije od kafe i rakije ujutru, a oni koji malo bolje poznaju narodnu medicinu će vam reći da sama rakija kao prva stvar koja se konzumira ujutru, može biti od pomoći. Ako bi se u rakiju dodalo lekovito bilje ili nešto slično još bolje. Tako se u Srbiji proizvode poznate travarice i još čuvenija klekovača.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Niko ne zna kada se tačno počela proizvoditi rakija dodavanjem bobica kleke rakiji šljivovici ili jabukovači.  Obzirom da se kleka koristi u lekovite svrhe više od hiljadu godina, a da se rakija u Srbiji proizvodi skoro više od 500 godina, izvesno je da se klekovača takođe proizvodi više stotina godina.

Najmanje dva veka je klekovača najcenjenija rakija na području Bajine Bašte, na Tari i na obalama Drine u Zapadnoj Srbiji. A, njen put od narodne medicine do srpskih kafana, restorana i barova zaokružen je tridesetih godina 20. veka, kada je u Beogradu nastao i prvi srpski originalni koktel – upravo na bazi klekovače iz Bajine Bašte.

Kako se pravi klekovača

15 plodova kleke ubaciti u staklenu flašu i preliti sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno je treba protresti. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Can Sakirt (@cansakirt)

Komentari(0)

Loading