KLEKA Biljka sitnih plodova koristi se u alternativnoj medicini ali i u pripremi poznate rakije

Lepote Srbije

18:00

Zanimljivosti 0

Kleka (latinski Juniperus communis) je biljka koja se od davnina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava. Postoji izreka u narodu "Kad nema leka, tu je kleka", koja nije slučajno nastala.

kleka
Shutterstock

Rasprostranjena je u Deliblatskoj peščari, na Fruškoj gori i Vršačkim planinama, ali i širom Sjeničko-pešterske visoravni, na planini Gučevo, Zlatiboru, Zlataru i na Tari, te na području Vlasinskog jezera. Može se naći i na Kopaonku i Staroj planini

Da bi se sakupljala kleka moraju se pribaviti dokumenta od Zavoda za zaštitu prirode i Ministarstva zaštite životne sredine, pošto je kleka na listi uredbe o stavljanju pod kontrolu korišćenja i prometa divlje flore i faune.

Lekovita svojstva kleke

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada su u pitanju lekoviti delovi ove biljke, praktično je ona u celosti u upotrebi u narodnoj medicini i fitoterapiji, odnosno svi njeni delovi su zdravi.

Delovanje na rad bubrega i mokraćnih kanala, kleka je prirodni diuretik i pomaže u borbi protiv infekcija, kao i kod zadržavanja mokraće.

Pomoć kod rada digestivnog sistema, kleka olakšava varenje, poboljšava apetit, smanjuje upalne procese i nadimanje.

Plodovi kleke

Kleka ima karakteristične plave bobice koje su vrlo aromatičnog ukusa i mirisa. Ove bobice su bogate lekovitim supstancama.
Plodovi se koriste za pravljenje čajeva i raznih preparata koji pomažu kod raznih stanja i bolesti.

Upotreba u narodnoj medicini:

Kleka se koristi i za:

Probleme sa disajnim organima (astma, bronhitis).
Reumatska oboljenja i bolove u zglobovima.
Poboljšanje rada krvnih sudova.

U kulinarstvu se koriste kao dodatak za aromu kiselog kupusa, kvalitetan začin za jela od divljači i ribe, kao i za aromatizaciju alkoholnih pića  rakije.

Klekovača (rakija od kleke):

Klekovača je poznata rakija koja se pravi od kleke. Ona se često koristi za obloge kod bolnih zglobova, artritisa i gihta.

Ukratko, kleka je višenamenska biljka sa širokim spektrom lekovitih svojstava, a njena upotreba je prisutna u tradicionalnoj medicini i fitoterapiji.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/87860/lavanda-miris-provanse-u-srpskom-vrtu-evo-za-sta-je-sve-korisna-ova-cudesna-biljka/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/gastronomija/vesti/87684/orah-ukusan-plod-koji-treba-konzumirati-da-pucamo-od-zdravlja/vest

Tagovi:

Komentari(0)

Loading