ORAH Ukusan plod koji treba konzumirati da pucamo od zdravlja

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Orah (Juglans regia) je drvo koje uspeva u Srbiji i ima mnoge koristi za naš organizam. Zeleni orasi u narodu se zovu „vlažnim“ orasima, zbog nerazvijene ljuske oraha i jezgra ploda koji su u tom stadijumu lepljivi i puni soka, poznati su kao dobar izvor joda.

orah
Foto: Rina

Zdravstvene koristi oraha

Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama, antioksidantima i vlaknima.

Pomaže u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Možda vas zanima:

Ima protivupalna svojstva i može pomoći u smanjenju upala.

Možda vas zanima:

Orah je dobar za mozak i nervni sistem zbog prisustva omega-3 masnih kiselina.

Možda vas zanima:

Takođe, orah može pomoći u kontroli telesne težine i poboljšanju probave.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zeleni orah

Zeleni orah se koristi za pravljenje orahovca ili orahove rakije. Orahovac je tradicionalno piće koje se pravi od zelenih oraha, šećera i alkohola.

Da biste napravili orahovac, potrebno je da zelene orahe isečete na četvrtine i stavite ih u staklenu teglu. Dodajte šećer i alkohol (npr. rakiju) i ostavite da odstoji nekoliko nedelja. Nakon toga, procedite i dobijeni liker je spreman za konzumaciju.

Štitna žlezda i jod

Zeleni orah sadrži jod, koji je važan za normalno funkcionisanje štitne žlezde.
Nedostatak joda može dovesti do problema sa štitnom žlezdom, pa je važno da unosimo dovoljno ovog minerala.

Problemi sa štitnom žlezdom obično zahtevaju lečenje, ali u nekim slučajevima dodavanje oraha u vašu ishranu može pomoći u poboljšanju funkcije štitne žlezde.

Ako je proizvodnja hormona štitne žlezde suviše niska, imate hipotiroidizam, često stanje koje može uzrokovati dobijanje na težini, netoleranciju na hladnoću i osećaj umora. Povišena proizvodnja tiroidnih hormona je retka, ovo stanje, zvano hipertiroidizam, ubrzava otkucaje srca, gubitak težine i osetljivosti na toplotu.

Orasi kao prirodni lek za štitnu žlezdu

Orasi su dobar izvor selena – veoma bitan mineral. Odnos između selena i funkcije štitne žlezde još uvek je u istraživanju. Međutim, niski nivoi selena imaju veze sa hipotiroidizmom i mogu biti uzrok ovog stanja, posebno kada je nizak i nivo joda. Dovoljni nivoi selena mogu takođe smanjiti rizik od oticanja štitne žlezde ili strume.

Iako je veza između oraha i zdravlja štitne žlezde nejasna, orasi mogu biti važan deo bilo kakve zdrave ishrane. Pored toga što su izvor zdrave masti i proteina, orasi su takođe jedan od najboljih izvora antioksidanata. Vaša ishrana igra važnu ulogu u ukupnom zdravlju, pa razgovarajte sa svojim doktorom ili nutricionistom o tome kako se orasi uklapaju u vašu ishranu i tretman za štitnu žlezdu.

Ako uzimate sintetičku verziju hormona štitaste žlezde poput levotiroksina, konsultujte se sa lekarom u vezi sa konzumacijom oraha. Orasi otežavaju vašem telu da efikasno absorbuje sintetički hormon.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading