Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

U domaćinstvima na obroncima Zlatibora, Golije i Tare, nekada je svaka kuća imala svoju teglu “zelenog leka” – sirupa od mladih borovih iglica. Ovaj prirodni napitak koristio se za jačanje imuniteta, protiv kašlja, grlobolje i pročišćenje organizma. Posebno se pripremao u rano proleće i pio tokom zime, a žene su ga nazivale i “napitkom čiste krvi”. Danas gotovo zaboravljen, ovaj sirup ponovo privlači pažnju ljubitelja prirodne medicine i tradicionalnog znanja.
Simbolika bora u narodnoj kulturi
Bor je u narodnoj simbolici drvo večnosti, postojanosti i otpornosti. Njegove iglice su “zeleni venci” zdravlja – sadrže vitamin C, etarska ulja i prirodne antiseptike. U nekim krajevima se verovalo da devojke koje piju ovaj sirup pred praznike “blistaju kao borovina na mrazu” – bila je to i kozmetička i zdravstvena priprema.
Možda vas zanima:

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Recept: kako napraviti sirup od borovih iglica
Sastojci:
- 2 šake mladih, svetlozelenih borovih iglica (najbolje sa vrha grana)
- 1 kg šećera
- 1 limun (opciono)
- 1 litar vode
Priprema:
Borove iglice isprati u hladnoj vodi i naseckati. Staviti ih u šerpu sa vodom, dodati šećer i kuvati oko 20 minuta na tihoj vatri. Po želji dodati limun isečen na kolutove. Procediti dok je još toplo, sipati u staklene flaše i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Kako se koristi i kome je namenjen
Sirup se uzima po jedna kašičica ujutru i uveče, razblažen u mlakoj vodi. Dobar je za decu, starije i sve koji pate od upornog kašlja, prehlada ili slabog imuniteta. U prošlosti se davao i ženama nakon porođaja “da se pročiste i osnaže”.
Tradicija u flaši
Ovaj sirup nije samo prirodni lek – on je tečan simbol znanja koje su žene prenosile generacijama. Danas ga možete napraviti kod kuće, po receptu naših baka, i vratiti deo prirode u svoju svakodnevicu – baš onako kako su to radili Srbi s planina, tiho, mudro i s verom u snagu šume.

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Komentari(0)