Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

U domaćinstvima na obroncima Zlatibora, Golije i Tare, nekada je svaka kuća imala svoju teglu “zelenog leka” – sirupa od mladih borovih iglica. Ovaj prirodni napitak koristio se za jačanje imuniteta, protiv kašlja, grlobolje i pročišćenje organizma. Posebno se pripremao u rano proleće i pio tokom zime, a žene su ga nazivale i “napitkom čiste krvi”. Danas gotovo zaboravljen, ovaj sirup ponovo privlači pažnju ljubitelja prirodne medicine i tradicionalnog znanja.
Simbolika bora u narodnoj kulturi
Bor je u narodnoj simbolici drvo večnosti, postojanosti i otpornosti. Njegove iglice su “zeleni venci” zdravlja – sadrže vitamin C, etarska ulja i prirodne antiseptike. U nekim krajevima se verovalo da devojke koje piju ovaj sirup pred praznike “blistaju kao borovina na mrazu” – bila je to i kozmetička i zdravstvena priprema.
Možda vas zanima:

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Možda vas zanima:

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Možda vas zanima:

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Recept: kako napraviti sirup od borovih iglica
Sastojci:
- 2 šake mladih, svetlozelenih borovih iglica (najbolje sa vrha grana)
- 1 kg šećera
- 1 limun (opciono)
- 1 litar vode
Priprema:
Borove iglice isprati u hladnoj vodi i naseckati. Staviti ih u šerpu sa vodom, dodati šećer i kuvati oko 20 minuta na tihoj vatri. Po želji dodati limun isečen na kolutove. Procediti dok je još toplo, sipati u staklene flaše i čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Kako se koristi i kome je namenjen
Sirup se uzima po jedna kašičica ujutru i uveče, razblažen u mlakoj vodi. Dobar je za decu, starije i sve koji pate od upornog kašlja, prehlada ili slabog imuniteta. U prošlosti se davao i ženama nakon porođaja “da se pročiste i osnaže”.
Tradicija u flaši
Ovaj sirup nije samo prirodni lek – on je tečan simbol znanja koje su žene prenosile generacijama. Danas ga možete napraviti kod kuće, po receptu naših baka, i vratiti deo prirode u svoju svakodnevicu – baš onako kako su to radili Srbi s planina, tiho, mudro i s verom u snagu šume.

Krmenadle u neodoljivom saftu: Bakin recept zlata vredan, nećete znati kad vam je dosta
Ovaj recept će pretvoriti obične krmenadle u pravu gozbu za celu porodicu sa iznenađujuće malo truda.

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk
Komentari(0)