DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.

DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Printscreen/Facebook

Da li se neko seća ovog kolača? Evo kako da ga pripremite:

Sastojci:

5 većih jaja

350g šećera
10g vanilin šećera
sok i korica 1 limuna
150ml mleka
100ml ulja
350g brašna
prstohvat soli
10g praška za pecivo
200g mlevenog maka
300g očišćenih višanja iz zamrzivača

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanca, pa ih posebno i penasto umutiti. Uz postepeno dodavanje šećera umutiti ih u čvrst sneg.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uz neprekidno mućenje mikserom u belanca dodati zatim žumanca i sjediniti sastojke.

Umućenoj masi dodati vanilin šećer, rendanu koru i sok limuna, mleko i ulje.

Sve lagano umutiti i dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i so. Sastojke sjediniti mikserom.

Zagrejati rernu na 200C.

Pleh za pečenje dimenzija približno 35x20cm podmazati uljem i posuti brašnom.

Polovinu pripremljene mase sipati u pleh, ravnomerno rasporediti i peći u ugrejanoj rerni dok površina blago ne porumni, nekih 5-10 minuta.

U ostatak mase dodati mak i dobro promešati. Po potrebi, ako je previše gusta masa, dodati par kašika mleka.

Izvaditi zapečen biskvit, rasporediti oceđene višnje i preko njih preliti drugi deo testa sa makom.

Vratiti u rernu i nastaviti pečenje oko 30 minuta.

Pečeni kolač ostaviti da se skroz ohladi.

Seći na kocke željene veličine, i po želji posuti šećerom u prahu pre služenja.

Prijatno!

(Moje grne)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading