DA LI SE NEKO SEĆA OVOG KOLAČA? Predivna poslastica sa makom i višnjama (RECEPT)
Nekada se mnogo dobro jelo, a sada se uglavnom samo sećamo tih mirisa i ukusa. Ali evo prilike da se podsetimo kako su nekad mirisale kuhinje naših baka.
Da li se neko seća ovog kolača? Evo kako da ga pripremite:
Sastojci:
5 većih jaja
10g vanilin šećera
sok i korica 1 limuna
150ml mleka
100ml ulja
350g brašna
prstohvat soli
10g praška za pecivo
200g mlevenog maka
300g očišćenih višanja iz zamrzivača
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanca, pa ih posebno i penasto umutiti. Uz postepeno dodavanje šećera umutiti ih u čvrst sneg.
Možda vas zanima:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Možda vas zanima:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Možda vas zanima:
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Uz neprekidno mućenje mikserom u belanca dodati zatim žumanca i sjediniti sastojke.
Umućenoj masi dodati vanilin šećer, rendanu koru i sok limuna, mleko i ulje.
Sve lagano umutiti i dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i so. Sastojke sjediniti mikserom.
Zagrejati rernu na 200C.
Pleh za pečenje dimenzija približno 35x20cm podmazati uljem i posuti brašnom.
Polovinu pripremljene mase sipati u pleh, ravnomerno rasporediti i peći u ugrejanoj rerni dok površina blago ne porumni, nekih 5-10 minuta.
U ostatak mase dodati mak i dobro promešati. Po potrebi, ako je previše gusta masa, dodati par kašika mleka.
Izvaditi zapečen biskvit, rasporediti oceđene višnje i preko njih preliti drugi deo testa sa makom.
Vratiti u rernu i nastaviti pečenje oko 30 minuta.
Pečeni kolač ostaviti da se skroz ohladi.
Seći na kocke željene veličine, i po želji posuti šećerom u prahu pre služenja.
Prijatno!
(Moje grne)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak
Polovina Srba je zaboravila na ove kiflice, a one su remek delo: Priprema je toliko prosta da je smešno
Recept za kokos kiflice je jednostavan, pa ih možete odmah napraviti.
Ovo su 3 najbolje i najomiljenije torte za slavu: Gosti ih najviše vole, a domaćice najčešće spremaju
Jedan od nezaobilaznih elemenata slavske trpeze, koja je prepuna raznovrsnih jela i specijaliteta, svakako je slavska torta.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
Komentari(0)