BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara

Jovan Kragović

16:00

Gastronomija 0

Recept je jednostavan, priprema vam ne oduzima više od pola sata, a najbolja stvar što sve sastojke imate već u kuhinji.

BAKINA TAJNA ZALUDELA DOMAĆICE Žene u Srbiji poludele za ovim kolačem, a koštaće vas samo 150 dinara
Printscreen

Najteže kod ove poslastice biće vam vreme dok čekate da se ohladi, a neće vas koštati više od 150 dinara.

Potrebno je:

1 l mleka

4 jaja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

4 kašike griza

1 kašika brašna

5 kašika šećera

 

 

 

Priprema:

U pola litra mleka stavite kašiku šećera i četiri kašike griza. Kuvajte griz dok ne postane gust, a kada se prohladi, dodajte četiri prethodno umućena belanca. Sve to zajedno sjedinite i stavite u mokre male činije ili modle da se ohladi.

Na laganoj vatri topite četiri kašike šećera. Kada šećer počne da se karamelizuje, dodajte pola litra vrele vode.

Dok se šećer topi, u odvojenoj posudi sjedinite četiri žumanca, kašiku brašna i pola litra mleka, pa sve to dodajte u smesu šećera i vode i neprestano mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Preko već ohlađenog griza, sipajte karamel preliv, pa ostavite da se ohladi u frižideru.

 

pita

GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek

Gastronomija

21:00

22 oktobar, 2025

Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.

Komentari(0)

Loading