SJAJNA ZAMENA ZA HLEB Lepinje na plotni, po receptu naših baka (VIDEO)

17:00

Gastronomija 0

Odlično se slažu i sa mesom sa roštilja, a idu i uz bilo koje kuvano jelo umesto hleba. Najdraže su još tople s kajmakom.

SJAJNA ZAMENA ZA HLEB Lepinje na plotni, po receptu naših baka (VIDEO)
Printscreen

Karakteristično za ove lepinje je da se peku na ringli, na suvom tiganju. Zato odaberite neki stariji tiganj, jer se lako može desiti da se nepodmazanom sudu dno vremenom malo iskrivi od ovakve upotrebe. Odvojte i jednu čistu, ali stariju kuhinjsku krpu u koju ćete ih uvijati.

Potrebno je:

450 gr brašna
15 gr kvasca
1 kašićica šećera
malo soli
100 ml jogurta
100 ml mlake vode

Priprema:

Rastopti kvasca u malo vode oko 50 ml. Dodati šećer, pa kad zapeni sipati u vanglu. Dodati vodu i jogurt smlačen, zatim  ulje i deo brašna i so. Dobro izraditi testo da nema grudvica . Dodavati ostatak brašna i rukama ili mikserom sve izjednačiti da testo bude mekše i glatko. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ostaviti ga da odmori 30 min, pa ga istresti na sto koji smo malo pobrašnjivili. Iseći na nekoliko delova pa rukama formirati loptice koje treba  ostaviti na pobrašnjavljenom stolu pokriveno 10 min. Svaku lopticu rukama ili oklagijom razviti i ređati na veći poslužavnik. 

Opet pokriti da odmore 15 minuta na toplom. Na veći teflonski tiganj ili veću plotnu na drva staviti lepinju pa okretati na 1-1.5 min nekoliko puta da zarumene. Jako su mekane, mogu se puniti.

 

Komentari(0)

Loading