Valjevska podvarak-pita: Zimski specijalitet iz Valjeva koji spaja kiseli kupus i domaće kore

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Saznajte kako se pravi tradicionalna pita iz Valjeva koja spaja ukuse zimskog podvarka sa finim domaćim korama

podvarak pita
Shutterstock

Valjevo, grad poznat po svojoj bogatoj istoriji i gastronomiji, krije pravi kulinarski biser – valjevsku podvarak-pitu. Ovaj jedinstveni specijalitet nastao je spajanjem dva omiljena jela u jedno: tradicionalnog podvarka od kiselog kupusa i tankih, ručno razvijenih pita-kora. Koje su tajne ove ukusne pite i zbog čega je ona toliko posebna?

Kako je nastala valjevska podvarak-pita?

Valjevska podvarak-pita nastala je u domaćinstvima zapadne Srbije, gde su žene, u želji da iskoriste sastojke koji su im bili pri ruci tokom zime, osmislile ovaj zanimljiv spoj podvarka i pite. Vremenom je recept postao prepoznatljiv specijalitet kraja, prenoseći se kroz generacije.

Možda vas zanima:

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Možda vas zanima:

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Možda vas zanima:

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Priprema podvarka – ključ ukusa

Glavni sastojak ove pite je kiseli kupus koji se dugo dinsta sa crnim lukom, dimljenim mesom i začinima, sve dok ne dobije savršen ukus i teksturu. Dobro pripremljen podvarak daje piti prepoznatljivu aromu i bogat ukus.

Ručno razvijene kore – umetnost pripreme

Kore za valjevsku podvarak-pitu moraju biti tanke i ručno razvijene, pripremljene od kvalitetnog brašna i vode. Svaka kora pažljivo se filuje pripremljenim podvarkom, a zatim slaže u tepsiju i peče dok ne dobije zlatnu boju.

Kako se služi valjevska podvarak-pita?

Ovaj specijalitet najbolje je služiti topao, neposredno nakon pečenja, uz domaći kiselo-mlečni proizvod poput jogurta ili pavlake. Tradicionalno se priprema u zimskim mesecima, a posebno je popularan tokom prazničnih okupljanja.

Gde probati originalnu valjevsku podvarak-pitu?

Najbolji način da uživate u autentičnom ukusu valjevske podvarak-pite jeste poseta lokalnim restoranima ili seoskim domaćinstvima u okolini Valjeva, gde se ovaj specijalitet priprema po tradicionalnom receptu, čuvajući duh i ukus nekadašnje Srbije.

Probajte valjevsku podvarak-pitu i uživajte u jedinstvenoj kombinaciji ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

komisbrot

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši

Gastronomija

13:00

20 septembar, 2025

Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Komentari(0)

Loading