Valjevska podvarak-pita: Zimski specijalitet iz Valjeva koji spaja kiseli kupus i domaće kore
Saznajte kako se pravi tradicionalna pita iz Valjeva koja spaja ukuse zimskog podvarka sa finim domaćim korama
Valjevo, grad poznat po svojoj bogatoj istoriji i gastronomiji, krije pravi kulinarski biser – valjevsku podvarak-pitu. Ovaj jedinstveni specijalitet nastao je spajanjem dva omiljena jela u jedno: tradicionalnog podvarka od kiselog kupusa i tankih, ručno razvijenih pita-kora. Koje su tajne ove ukusne pite i zbog čega je ona toliko posebna?
Kako je nastala valjevska podvarak-pita?
Valjevska podvarak-pita nastala je u domaćinstvima zapadne Srbije, gde su žene, u želji da iskoriste sastojke koji su im bili pri ruci tokom zime, osmislile ovaj zanimljiv spoj podvarka i pite. Vremenom je recept postao prepoznatljiv specijalitet kraja, prenoseći se kroz generacije.
Možda vas zanima:
Kuvana repa s belim lukom: Jeftin, star, posan ručak koji se kuvao kad nema ništa
Kada bi nestalo mesa, brašna, jaja i svega „važnog“, u starim srpskim kuhinjama ostajala je repa. A kad se ona skuva s belim lukom – nahrani i telo i dušu
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Možda vas zanima:
Kuvana repa s belim lukom: Jeftin, star, posan ručak koji se kuvao kad nema ništa
Kada bi nestalo mesa, brašna, jaja i svega „važnog“, u starim srpskim kuhinjama ostajala je repa. A kad se ona skuva s belim lukom – nahrani i telo i dušu
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Možda vas zanima:
Kuvana repa s belim lukom: Jeftin, star, posan ručak koji se kuvao kad nema ništa
Kada bi nestalo mesa, brašna, jaja i svega „važnog“, u starim srpskim kuhinjama ostajala je repa. A kad se ona skuva s belim lukom – nahrani i telo i dušu
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Priprema podvarka – ključ ukusa
Glavni sastojak ove pite je kiseli kupus koji se dugo dinsta sa crnim lukom, dimljenim mesom i začinima, sve dok ne dobije savršen ukus i teksturu. Dobro pripremljen podvarak daje piti prepoznatljivu aromu i bogat ukus.
Ručno razvijene kore – umetnost pripreme
Kore za valjevsku podvarak-pitu moraju biti tanke i ručno razvijene, pripremljene od kvalitetnog brašna i vode. Svaka kora pažljivo se filuje pripremljenim podvarkom, a zatim slaže u tepsiju i peče dok ne dobije zlatnu boju.
Kako se služi valjevska podvarak-pita?
Ovaj specijalitet najbolje je služiti topao, neposredno nakon pečenja, uz domaći kiselo-mlečni proizvod poput jogurta ili pavlake. Tradicionalno se priprema u zimskim mesecima, a posebno je popularan tokom prazničnih okupljanja.
Gde probati originalnu valjevsku podvarak-pitu?
Najbolji način da uživate u autentičnom ukusu valjevske podvarak-pite jeste poseta lokalnim restoranima ili seoskim domaćinstvima u okolini Valjeva, gde se ovaj specijalitet priprema po tradicionalnom receptu, čuvajući duh i ukus nekadašnje Srbije.
Probajte valjevsku podvarak-pitu i uživajte u jedinstvenoj kombinaciji ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.
OVU SUPU NE ZOVU ZA DŽABE PENICILINOM! Pobeđuje grip i prehladu, a IMUNITET posle nje je kao NOV
Topla, mirisna, zlatna, ova supa je pravi spas za imunitet, posebno u sezoni prehlada.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Komentari(0)