Valjevska podvarak-pita: Zimski specijalitet iz Valjeva koji spaja kiseli kupus i domaće kore
Saznajte kako se pravi tradicionalna pita iz Valjeva koja spaja ukuse zimskog podvarka sa finim domaćim korama

Valjevo, grad poznat po svojoj bogatoj istoriji i gastronomiji, krije pravi kulinarski biser – valjevsku podvarak-pitu. Ovaj jedinstveni specijalitet nastao je spajanjem dva omiljena jela u jedno: tradicionalnog podvarka od kiselog kupusa i tankih, ručno razvijenih pita-kora. Koje su tajne ove ukusne pite i zbog čega je ona toliko posebna?
Kako je nastala valjevska podvarak-pita?
Valjevska podvarak-pita nastala je u domaćinstvima zapadne Srbije, gde su žene, u želji da iskoriste sastojke koji su im bili pri ruci tokom zime, osmislile ovaj zanimljiv spoj podvarka i pite. Vremenom je recept postao prepoznatljiv specijalitet kraja, prenoseći se kroz generacije.
Možda vas zanima:

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši
Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Slatka tajna jeseni: Tufahije sa orasima i kapljicom rakije
Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije – jednostavnije i siromašnije, ali podjednako ukusne.
Možda vas zanima:

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši
Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Slatka tajna jeseni: Tufahije sa orasima i kapljicom rakije
Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije – jednostavnije i siromašnije, ali podjednako ukusne.
Možda vas zanima:

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši
Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.

Slatka tajna jeseni: Tufahije sa orasima i kapljicom rakije
Svi znaju za tufahije iz Bosne, ali u pojedinim delovima zapadne Srbije i Šumadije pripremale su se drugačije tufahije – jednostavnije i siromašnije, ali podjednako ukusne.
Priprema podvarka – ključ ukusa
Glavni sastojak ove pite je kiseli kupus koji se dugo dinsta sa crnim lukom, dimljenim mesom i začinima, sve dok ne dobije savršen ukus i teksturu. Dobro pripremljen podvarak daje piti prepoznatljivu aromu i bogat ukus.
Ručno razvijene kore – umetnost pripreme
Kore za valjevsku podvarak-pitu moraju biti tanke i ručno razvijene, pripremljene od kvalitetnog brašna i vode. Svaka kora pažljivo se filuje pripremljenim podvarkom, a zatim slaže u tepsiju i peče dok ne dobije zlatnu boju.
Kako se služi valjevska podvarak-pita?
Ovaj specijalitet najbolje je služiti topao, neposredno nakon pečenja, uz domaći kiselo-mlečni proizvod poput jogurta ili pavlake. Tradicionalno se priprema u zimskim mesecima, a posebno je popularan tokom prazničnih okupljanja.
Gde probati originalnu valjevsku podvarak-pitu?
Najbolji način da uživate u autentičnom ukusu valjevske podvarak-pite jeste poseta lokalnim restoranima ili seoskim domaćinstvima u okolini Valjeva, gde se ovaj specijalitet priprema po tradicionalnom receptu, čuvajući duh i ukus nekadašnje Srbije.
Probajte valjevsku podvarak-pitu i uživajte u jedinstvenoj kombinaciji ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Vazdušaste i mekane cimet rolnice koje se tope u ustima: Svaki zalogaj pravo je uživanje, a recept uspeva baš svima
Slatkiš od kojeg nećete moći da se odvojite kad ga jednom probate.

Slatkiš gotov za samo 20 minuta: Ova posna bajadera topi se u ustima i postaće kraljice vaše slavske trpeze (RECEPT)
Recept za posnu bajaderu brzo se i jednostavno sprema

Slatka pita od bundeve sa medom – zaboravljena poslastica iz srpskih sela
U mnogim krajevima Srbije bundeva je bila nezaobilazna u jesenjoj kuhinji. Dok danas poznajemo klasičnu „pitu bundevaru“ sa šećerom, naši stari su pravili posebnu verziju sa medom, koja je bila zdravija i aromatičnija.

Srpkinja iz Subotice otkrila tajni sastojak za AJVAR! Nećete verovati šta se stavlja, to dodajemo čak i u...
Sada notes u ruke i upišite tajnu sa severa Srbije za pripremu zimnice, kako bi vam i ostale đakonije bile slasne.

Komisbrot – srpski vojnički hleb koji se ne suši
Komisbrot je vrsta hleba koji se nekada pekao u Srbiji za vojsku, ali i u domaćinstvima u vreme ratova i teških zima. Posebnost ovog hleba je u tome što je mogao da traje i po nekoliko nedelja, a da se ne ubuđa i ne suši previše.
Komentari(0)