Valjevska podvarak-pita: Zimski specijalitet iz Valjeva koji spaja kiseli kupus i domaće kore

Kiza R

15:00

Gastronomija 0

Saznajte kako se pravi tradicionalna pita iz Valjeva koja spaja ukuse zimskog podvarka sa finim domaćim korama

podvarak pita
Shutterstock

Valjevo, grad poznat po svojoj bogatoj istoriji i gastronomiji, krije pravi kulinarski biser – valjevsku podvarak-pitu. Ovaj jedinstveni specijalitet nastao je spajanjem dva omiljena jela u jedno: tradicionalnog podvarka od kiselog kupusa i tankih, ručno razvijenih pita-kora. Koje su tajne ove ukusne pite i zbog čega je ona toliko posebna?

Kako je nastala valjevska podvarak-pita?

Valjevska podvarak-pita nastala je u domaćinstvima zapadne Srbije, gde su žene, u želji da iskoriste sastojke koji su im bili pri ruci tokom zime, osmislile ovaj zanimljiv spoj podvarka i pite. Vremenom je recept postao prepoznatljiv specijalitet kraja, prenoseći se kroz generacije.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Možda vas zanima:

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

Priprema podvarka – ključ ukusa

Glavni sastojak ove pite je kiseli kupus koji se dugo dinsta sa crnim lukom, dimljenim mesom i začinima, sve dok ne dobije savršen ukus i teksturu. Dobro pripremljen podvarak daje piti prepoznatljivu aromu i bogat ukus.

Ručno razvijene kore – umetnost pripreme

Kore za valjevsku podvarak-pitu moraju biti tanke i ručno razvijene, pripremljene od kvalitetnog brašna i vode. Svaka kora pažljivo se filuje pripremljenim podvarkom, a zatim slaže u tepsiju i peče dok ne dobije zlatnu boju.

Kako se služi valjevska podvarak-pita?

Ovaj specijalitet najbolje je služiti topao, neposredno nakon pečenja, uz domaći kiselo-mlečni proizvod poput jogurta ili pavlake. Tradicionalno se priprema u zimskim mesecima, a posebno je popularan tokom prazničnih okupljanja.

Gde probati originalnu valjevsku podvarak-pitu?

Najbolji način da uživate u autentičnom ukusu valjevske podvarak-pite jeste poseta lokalnim restoranima ili seoskim domaćinstvima u okolini Valjeva, gde se ovaj specijalitet priprema po tradicionalnom receptu, čuvajući duh i ukus nekadašnje Srbije.

Probajte valjevsku podvarak-pitu i uživajte u jedinstvenoj kombinaciji ukusa koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Komentari(0)

Loading