TRIK DA VAM PIRE KROMPIR UVEK ISPADNE KAO U LUKSUZNOM RESTORANU: Uz samo jedan sastojak pretvara se u pravu čaroliju
Aligot je jelo iz centralne Francuske koje na najbolji način spaja kremasti pire krompir s aromatičnim rastopljenim sirom, stvarajući prilog kakvom nema ravnog.

Recept za aligot
Ključ savršene teksture je u preciznosti pripreme: krompir treba pretvoriti u krem dok je još vruć, a zatim mu se na laganoj vatri dodaju hladni maslac, vruće mleko i rendani sir.
Da bi se postigla prepoznatljiva rastegljivost, šef Ham El-Waylly iz njujorškog restorana Hail Mary savetuje da smesu treba miksati ‘brzo, snažno i s punim poverenjem.’
Možda vas zanima:

3 CAKE ZA SAVRŠENU ČORBU ILI SUPU KAO IZ KAFANE: Kuvari se služe trikovima koji nikome ne bi pali na pamet
Da biste napravili savršenu supu ili čorbu, neodoljivog ukusa, potrebna su vam 3 sastojka.

POZNATI KUVAR IMA BIZARAN TRIK ZA PRAVLJENJE PLJESKAVICA: Ako ih ovako spremite biće SAVRŠENE
Ako vam se dešava da se pljesksavice ili burgeri presuše pre nego što ih skinete sa rešetke za roštilj, sudija popularne emisije Grejem Eliot ima pravo rešenje za vas.
Možda vas zanima:

3 CAKE ZA SAVRŠENU ČORBU ILI SUPU KAO IZ KAFANE: Kuvari se služe trikovima koji nikome ne bi pali na pamet
Da biste napravili savršenu supu ili čorbu, neodoljivog ukusa, potrebna su vam 3 sastojka.

POZNATI KUVAR IMA BIZARAN TRIK ZA PRAVLJENJE PLJESKAVICA: Ako ih ovako spremite biće SAVRŠENE
Ako vam se dešava da se pljesksavice ili burgeri presuše pre nego što ih skinete sa rešetke za roštilj, sudija popularne emisije Grejem Eliot ima pravo rešenje za vas.
Možda vas zanima:

3 CAKE ZA SAVRŠENU ČORBU ILI SUPU KAO IZ KAFANE: Kuvari se služe trikovima koji nikome ne bi pali na pamet
Da biste napravili savršenu supu ili čorbu, neodoljivog ukusa, potrebna su vam 3 sastojka.

POZNATI KUVAR IMA BIZARAN TRIK ZA PRAVLJENJE PLJESKAVICA: Ako ih ovako spremite biće SAVRŠENE
Ako vam se dešava da se pljesksavice ili burgeri presuše pre nego što ih skinete sa rešetke za roštilj, sudija popularne emisije Grejem Eliot ima pravo rešenje za vas.
‘Upravo ta energična obrada stvara čuvene sirne niti – duge, prozirne i elastične. Trebate imati osećaj da se sir bori s vama’, rekao je El-Waylly za NJujork Tajms.
Tradicionalno se koristi sveži sir tomme ili Cantal, no Gruyère ili Comté takođe su izvrsna zamena.
Sastojci:
- 450 g krompira (brašnaste sorte, npr. russet), oljuštenih i isečenih na četvrtine
- 115 g hladnog neslanog maslaca, iseckanog na kockice
- 120 ml pavlake za kuvanje (zagrejane)
- 225 g narendanog sira (Comté ili Gruyère)
- Soli po ukusu
Priprema:
Krompir kuvajte u vodi na laganoj vatri dok ne omekša, tako da možete da ga probušite vrhom noža bez otpora, oko 15 do 20 minuta. Ocedite ga i uklonite preostalu vodu iz šerpe. Dok je još vruće, izgnječite ga nazad u šerpi pomoću gnječilice za krompir. Na laganoj vatri mešajte krompir oko minut da ispari višak vlage.
Zatim dodajte puter, komad po komad, mešajući dok se potpuno ne sjedini sa krompirom. Dodajte zagrejanu pavlaku, takođe u dve faze, uz stalno mešanje. Dodajte sir postepeno, snažno i brzo mešajući, dok se ne otopi i dok ne počnu da se formiraju dugi, rastezljivi pramenovi sira kada podignete šerpu. Ako je potrebno, malo pojačajte toplotu. Probajte i posolite po želji. Poslužite odmah.
(Tportal)

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Komentari(0)