3 CAKE ZA SAVRŠENU ČORBU ILI SUPU KAO IZ KAFANE: Kuvari se služe trikovima koji nikome ne bi pali na pamet
Da biste napravili savršenu supu ili čorbu, neodoljivog ukusa, potrebna su vam 3 sastojka.
Sremanje supe ili čorbe čini se kao veoma jednostavan proces za koji ne trebaju posebne veštine. Međutim, nije baš tako. Često se pitamo koji je tajni sastojak ukusnih supa koje pripremaju naše bake, a tajna je zapravo u 3 jednostavna trika.
Iskoristite ostatke
Iako ponekad deluju nespojivo, ostaci nekih drugih jela mogu biti tajni sastojak koji pravi razliku i čini vašu čorbu najukusnijom mogućom. Tako Frenk Palermo, vlasnik poznatog njujorškog restorana Claws Seafood Market čuva masnoću od slanine za svoju — verovali ili ne — supu od školjki!
Možda vas zanima:
DOMAĆE POSNE KOCKE ZA SUPU: Vrlo su praktične ali i dosta zdravije i povoljnije od kupovnih koje sadrže dosta soli
Napravite sami domaće kocke od povrća koje će vam olakšati pripremu jela.
PRE STAVLJANJA SUVOG MESA U PASULJ OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Samo na taj način biće savršeno mekano i daće poseban šmek
Spremanje pasulja ne može da prođe bez suvog mesa, a uz jedan jednostavan trik biće savršeno mekano.
Možda vas zanima:
DOMAĆE POSNE KOCKE ZA SUPU: Vrlo su praktične ali i dosta zdravije i povoljnije od kupovnih koje sadrže dosta soli
Napravite sami domaće kocke od povrća koje će vam olakšati pripremu jela.
PRE STAVLJANJA SUVOG MESA U PASULJ OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Samo na taj način biće savršeno mekano i daće poseban šmek
Spremanje pasulja ne može da prođe bez suvog mesa, a uz jedan jednostavan trik biće savršeno mekano.
Možda vas zanima:
DOMAĆE POSNE KOCKE ZA SUPU: Vrlo su praktične ali i dosta zdravije i povoljnije od kupovnih koje sadrže dosta soli
Napravite sami domaće kocke od povrća koje će vam olakšati pripremu jela.
PRE STAVLJANJA SUVOG MESA U PASULJ OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Samo na taj način biće savršeno mekano i daće poseban šmek
Spremanje pasulja ne može da prođe bez suvog mesa, a uz jedan jednostavan trik biće savršeno mekano.
— Možda nije najzdravija, ali daje onaj dimljeni bogati ukus koji će je izdvojiti — ističe on i objašnjava da ovu masnoću upotrebljava umesto maslaca i ulja.
Shutterstock
Sačuvajte kosti
To se posebno odnosi na koske i hrskavicu. Najbolje je da ih kuvate dugo i na tihoj vatri, a mnogi kuvari preporučuju da se kosti i ostaci mesa najpre propeku u rerni kako bi došlo do reakcije koja će pojačati i promeniti ukus.
Ovo je zapravo jedan od najvažnijih koraka koji supu ili čorbu čine posebnim, dajući im jedinstven ukus, ali i vitamine.
Shutterstock
Obavezno dodajte kiselinu
Najčešće se preporučuje sirće, ali mnogi kuvari vole da koriste sok od citrusa, pastu od paradajza ili čak vino ili pivo. Na taj način se ukus pojačava, a preporučuje se da kiseli sastojak doda pred kraj kuvanja ili neposredno pre posluživanja.
Još jedan koristan trik je rendanje korice pomorandže jer će ona istaći slatkoću povrća i suzbiti masan ukus mesa, piše Pink.rs.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Komentari(0)