ZAPEČEN PIRE KROMPIR sa sirom i slaninom: Malo drugačija priprema mnogima omiljenog dodatka
Pire krompir može da se sprema i u rerni

Sastojci:
- 1,5 kg krompira oljuštenog i isečenog na komade
- 180 ml mleka
- 4 kašike putera, otopljenog
- 240 g kisele pavlake
- so i biber po ukusu
- 400 g iseckanog kačkavalja
- 120 g iseckane slanine
- 60 g sitno seckanog vlašca
- 2 kašike sitno seckanog peršuna
- ulje
Recept za zapečeni pire krompir sa sirom i slaninicom:
Za ovaj krompir proključajte vodu u velikom loncu i ubacite 2 kašike soli. Stavite krompir u šerpu i kuvajte 15-20 minuta ili dok ne omekša. Ocedite ga, a zatim ga vratite u šerpu.
Možda vas zanima:

DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina
U nastavku teksta saznajte da li je zdravo podgrevati krompir koji je preostao nakon jela

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Možda vas zanima:

DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina
U nastavku teksta saznajte da li je zdravo podgrevati krompir koji je preostao nakon jela

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Možda vas zanima:

DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina
U nastavku teksta saznajte da li je zdravo podgrevati krompir koji je preostao nakon jela

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Možda vas zanima:

DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina
U nastavku teksta saznajte da li je zdravo podgrevati krompir koji je preostao nakon jela

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Zagrejte rernu na 176 stepeni C. Stavite krompir vatrostalnu posudu premazanu uljem. Na vrh stavite preostali kačkavalj. Pokrijte pleh folijom i stavite u rernu. Pecite 20 minuta. Skinite foliju i dodajte slaninu, pa pecite, nepokriveno, dodatnih 20 minuta. Pospite po površini vlašac i uživajte.
Stvar Ukusa.

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)