DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina

Kiza R

12:00

Gastronomija 0

U nastavku teksta saznajte da li je zdravo podgrevati krompir koji je preostao nakon jela

DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina
Shutterstock

Mnogi se dvoume oko toga koju hranu smemo da jedemo podgrejanu, posebno kada je u pitanju ishrana mališana.

Najčešće čujemo kako ne bi trebali da podgrevamo krompir, a koliko zapravo ima istine u tome?

Podgrejan krompir nije kancerogen niti toksičan, ali može da prouzroguje probavne tegobe. Naime, radi se o tome da podgrevanjem krompira dolazi do reksitalizacije skrobnih zrnaca zbog čega ona postaju teže svarljiva i često, kod onih osetljivih, mogu da prouzrokuju osećaj težine u želucu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, vodite računa da krompir koji vam je preostao nakon ručka, bilo da se radi o pečenom ili pire krompiru, čuvate u frižideru kako biste izbegli eventualno razvijanje bakterija koje mogu loše uticati na vaše zdravlje.

Ukoliko se jelo od krompira nije pokvarilo nema nikakve bojazni ukoliko ga budete podgrevali, tvrde stručnjaci.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading