Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima

Na Đerdapskoj magistrali, između sela Reka, Boljetin i Mosna, postoji običaj koji se polako vraća – priprema ljutenice s divljim belim lukom, poznatijim kao sremuš. Ova verzija čuvene srpske zimnice retko se sreće u prodaji, ali je poseban specijalitet ovog kraja, čiji miris i ukus ostaju dugo u pamćenju.
Sremuš se bere, ali ne gazi
U proleće, šume Đerdapa obiluju sremušem – biljkom snažnog mirisa i lekovitih svojstava. Njegovo branje je ritual: bere se rano ujutru, pažljivo, tako da se ne ošteti koren, jer se zna – „gde se gazi, tu više ne raste“.
Možda vas zanima:

Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih

LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Možda vas zanima:

Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih

LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Možda vas zanima:

Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih

LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Nakon toga, paradajz se peče u rerni ili na plotni, paprika se ljušti, sve se melje i krčka na tihoj vatri, ali se sremuš dodaje na kraju, sirov, pred sipanje u tegle – da sačuva miris, boju i snagu.
Zimnica koja greje i leči
Ova ljutenica ima specifičnu aromatičnu oštrinu, ne peče, ali „gricka iznutra“. Jede se uz sir, proju, pečeno meso, a često i kao samostalan namaz. Domaćice kažu da čuva imunitet, tera prehladu i popravlja krvnu sliku.
– Kad otvorim teglu u decembru, kao da me vrati u aprilski šumski miris. Sremuš se ne zaboravlja, kaže Radmila iz sela Reka.
Gde je možete probati?
Na lokalnim vašarima u Kladovu, Tekiji i Donjem Milanovcu, domaćice povremeno prodaju ovu zimnicu. Ali najbolji način da je probate jeste da odete pravo u selo, jer se ovakav recept još uvek ne prodaje – on se deli samo onome ko pita s poštovanjem.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Komentari(0)