Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima
Na Đerdapskoj magistrali, između sela Reka, Boljetin i Mosna, postoji običaj koji se polako vraća – priprema ljutenice s divljim belim lukom, poznatijim kao sremuš. Ova verzija čuvene srpske zimnice retko se sreće u prodaji, ali je poseban specijalitet ovog kraja, čiji miris i ukus ostaju dugo u pamćenju.
Sremuš se bere, ali ne gazi
U proleće, šume Đerdapa obiluju sremušem – biljkom snažnog mirisa i lekovitih svojstava. Njegovo branje je ritual: bere se rano ujutru, pažljivo, tako da se ne ošteti koren, jer se zna – „gde se gazi, tu više ne raste“.
Možda vas zanima:
Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih
LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Možda vas zanima:
Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih
LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Možda vas zanima:
Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih
LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Nakon toga, paradajz se peče u rerni ili na plotni, paprika se ljušti, sve se melje i krčka na tihoj vatri, ali se sremuš dodaje na kraju, sirov, pred sipanje u tegle – da sačuva miris, boju i snagu.
Zimnica koja greje i leči
Ova ljutenica ima specifičnu aromatičnu oštrinu, ne peče, ali „gricka iznutra“. Jede se uz sir, proju, pečeno meso, a često i kao samostalan namaz. Domaćice kažu da čuva imunitet, tera prehladu i popravlja krvnu sliku.
– Kad otvorim teglu u decembru, kao da me vrati u aprilski šumski miris. Sremuš se ne zaboravlja, kaže Radmila iz sela Reka.
Gde je možete probati?
Na lokalnim vašarima u Kladovu, Tekiji i Donjem Milanovcu, domaćice povremeno prodaju ovu zimnicu. Ali najbolji način da je probate jeste da odete pravo u selo, jer se ovakav recept još uvek ne prodaje – on se deli samo onome ko pita s poštovanjem.
TRIK ZA PRAVILNO DINSTANJE LUKA: Čak vam ni zaprška neće trebati!
Naučite kako se pravilno dinsta luk po receptu svetskih kuvara. Zaboravite neprijatan miris i potrebu za zaprškom, uz dodatak 2 sastojka!
Brzinske krofnice koje se tope u ustima: Niko im neće odoleti i svi će vam tražiti recept
Celokupno vreme pripreme neće vam oduzeti više od 25 minuta.
POSNA PITA SA POVRĆEM: Idealna za doručak, užinu ili večeru za dane posta (VIDEO)
Ideja za posnu pitu koja se brzo spema i ima mnogo zdravih sastojaka
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Komentari(0)