Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima

Na Đerdapskoj magistrali, između sela Reka, Boljetin i Mosna, postoji običaj koji se polako vraća – priprema ljutenice s divljim belim lukom, poznatijim kao sremuš. Ova verzija čuvene srpske zimnice retko se sreće u prodaji, ali je poseban specijalitet ovog kraja, čiji miris i ukus ostaju dugo u pamćenju.
Sremuš se bere, ali ne gazi
U proleće, šume Đerdapa obiluju sremušem – biljkom snažnog mirisa i lekovitih svojstava. Njegovo branje je ritual: bere se rano ujutru, pažljivo, tako da se ne ošteti koren, jer se zna – „gde se gazi, tu više ne raste“.
Možda vas zanima:

Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih

LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Možda vas zanima:

Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih

LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Možda vas zanima:

Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih

LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Nakon toga, paradajz se peče u rerni ili na plotni, paprika se ljušti, sve se melje i krčka na tihoj vatri, ali se sremuš dodaje na kraju, sirov, pred sipanje u tegle – da sačuva miris, boju i snagu.
Zimnica koja greje i leči
Ova ljutenica ima specifičnu aromatičnu oštrinu, ne peče, ali „gricka iznutra“. Jede se uz sir, proju, pečeno meso, a često i kao samostalan namaz. Domaćice kažu da čuva imunitet, tera prehladu i popravlja krvnu sliku.
– Kad otvorim teglu u decembru, kao da me vrati u aprilski šumski miris. Sremuš se ne zaboravlja, kaže Radmila iz sela Reka.
Gde je možete probati?
Na lokalnim vašarima u Kladovu, Tekiji i Donjem Milanovcu, domaćice povremeno prodaju ovu zimnicu. Ali najbolji način da je probate jeste da odete pravo u selo, jer se ovakav recept još uvek ne prodaje – on se deli samo onome ko pita s poštovanjem.

TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso

Tito i Jovanka obožavali su ovo jelo: Domaći specijalitet po posebnom receptu bio je omiljen u bivšoj Jugoslaviji
Ovaj recept omogućava prilagodljivost u količinama sastojaka prema vašem ukusu

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.
Komentari(0)