LJUTENICA PO RECEPTU STAROM 100 GODINA: Salatica koja će vam zagrejati i začiniti zimske dane
Ko voli ljuto obavezno neka sebi spremi ovu divnu ljutenicu koja osvaja
Potrebno je:
- 20 kg crvene paprike
- 10 kg paradajza
- 5 kg patlidžana
- 3 kg šargarepe
- 4-5 komada ljute paprike
- 1 kesica mlevenog bibera
- 1 kesica mlevenog kumina
- 2 supene kašike čubar (začin)
- 1 flaša ulja
- 200 grama šećera
- so - po ukusu
Priprema: Paradajz se oljušti i samelje mašinicom za mlevenje mesa. Sipa se u veliki bakarni kazan (ili šerpu, pleh, sa čim god raspolažete), stavljate na ne mnogo jaku vatru i počinje dugo i neprestano mešanje, da pire ne zagori.
U počeku je smesa retka i sporije se meša, ali što više vri paradajz pire postaje gušći, brže i pažljivije se meša, prelazi se varjačom po celom dnu posude, da nigde ne zagori.
Možda vas zanima:
Najbolji recept za ljutenicu: Ukusan prilog uz svako jelo, a pravi se veoma jednostavno
Donosimo vam najbolji recept za ljutenicu koja se pravi veoma jednostavno.
Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih
Možda vas zanima:
Najbolji recept za ljutenicu: Ukusan prilog uz svako jelo, a pravi se veoma jednostavno
Donosimo vam najbolji recept za ljutenicu koja se pravi veoma jednostavno.
Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih
Možda vas zanima:
Najbolji recept za ljutenicu: Ukusan prilog uz svako jelo, a pravi se veoma jednostavno
Donosimo vam najbolji recept za ljutenicu koja se pravi veoma jednostavno.
Najjeftinija ljutenica od šargarepe: Stari balkanski recept koji će vas oduševiti
Zimnica mora da se pripremi na vreme, a ova od šargarepe jedna je od najboljih i najjeftinijih
Paprike se ispeku i poređaju u posudu, koja se poklopi, ili najlon kesu, da se popare, nakon toga se oljušte i očiste od drške i semenki. Ostavljamo na 1-2 sata u velikoj posudi ili plehu, malo nagnuto. Nakon toga se melje u mašinici za mlevenje mesa.
Patlidžan se ispeče, kad se ohladi se oljušti, iseče se na komade, posoli i ostavlja da se ocedi na 2 sata i nakon toga se samelje. Šargarepa se očisti, oljšti skuva u posoljenoj vodi i takođe se samelje.
Samlevene paprike, patlidžan i šargarepa se dodaju pažljivo u kazan sa paradajzom uz neprestano mešanje. Patite zato što u jednom trenutku ljutenica počinje da prska, zato koristite veliku drvenu varjaču sa dugom drškom, nosite stvari dugih rukava i duge pantalone, takođe i bošču.
Kad se prepolovi smesa, dodaju se sitno iseckane ljute papričice, lagano se dodaje ulje uz neprestano mešanje, so, šećer i začini - čubar, kumin i biber. Dodajte malo po malo i probajte, da biste mogli da dodate još ako nije dobro začinjeno.
Ljutenica se kuva na tihoj vatri, dok varjača ne počne da ostavlja tragove po dnu posude. Skida se sa vatre, sačekamo da se malo ohladi i punimo tegle, zatvorimo prethodno skuvanim poklopcima i kuva se u posdu sa krpom na dnu, voda treba da je bar dva prsta izat tegli. Kad proključa, meri se 15-20 minuta i skida se sa vatre.
ODLIČNA UZ ROŠTILJ: Napravite izvrsnu urenebes salatu
Urnebes salata izuzetno je popularna na jugu Srbije i nezaobilazan je dodatak uz roštiljsko meso, pogotovo ako volite ljuto.
SRPKINJE SA JUGA OVAKO PRAVE "REZANAC GIBU" Jedna cela kora i nekoliko koraka – želite li brzi ručak ili večeru?
Pogledajte kako se pravi ova majstorska kombinacija, koja će sigurno postati deo vašeg nedeljnog menija.
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Komentari(0)